Menu

Een van de belangrijkste dingen in Ayurveda is het creëren van rust in je hoofd en lichaam. Als jij leeft zoals dat goed is voor jou (en dus niet zoals voor je buurvrouw!) dan voel jij je gezond en fit en mentaal sterk. 

Maar wat helaas bij veel mensen ‘misgaat’ is dat ze veel te veel doen. De boog staat altijd gespannen. 

Je lichaam ervaart daardoor stress en je raakt uit balans. Je hoofd staat niet meer stil, je slaapt slechter en voelt je opgejaagd. 


Naast onrust in je hoofd, ontstaat er ook onrust in je darmen. Je spijsvertering werkt niet meer optimaal en hierdoor krijg je klachten zoals buikpijn, constipatie, diarree, je valt af of komt ineens aan. 

Herkenbaar? Tijd om meer rust te nemen! 

Wat kun je het beste doen? 

  1. Plan je dag realistisch in, liever een haalbare to-do list die je afkrijgt en daardoor iets extra’s kunt doen, dan eentje die je never nooit op tijd kunt afkrijgen. 
  1. Hou genoeg pauze! De boog kan echt niet altijd gespannen zijn. Dus wissel werk en huishoudelijke taken af met dingen die je echt leuk vindt en waar jij van oplaadt. 
  1. Doe elke dag een yoga nidra sessie. Bijvoorbeeld DEZE
  1. Neem de tijd om te eten. Hoe drukker we zijn, hoe vaker we geneigd zijn om alles snel snel snel te doen… Waaronder ons eten! Maar dit is juist zo belangrijk om rustig te doen! Neem hiervoor dus echt de tijd en zorg voor zo min mogelijk afleiding. Moeilijk… dat weten wij ook. Maar lukt het je, dan gaat het je zoveel winst voor je gezondheid opleveren. 
  2. Heb je het echt HEEL HEEL HEEL erg druk? Neem dan juist NOG MEER rust! Super tegenstrijdig… maar juist in hele hectische tijden mag je extra tijd besteden aan ontspanning… 
  1. Mediteer! Door te mediteren creëer je rust. En nee, dit betekent niet dat je 10 minuten geen gedachten mag hebben. Maar wel dat je even heel bewust bent van die gedachten en dat je je zo min mogelijk probeert te laten afleiden. Focus op je adem, dat is altijd een goed idee. 
  1. Kijk eens waar jij energie van krijgt? En wat juist zorgt voor minder energie? Hoe meer energie jij van dingen krijgt? Hoe beter jij je voelt! 
  1. Zorg voor gezonde voeding die bij bij jouw constitutie past. Slechte voeding is namelijk ook een stressfactor voor je lichaam. En ook voor je geest, want je darmen staan weer in verbinding met je hersenen. Onrustige darmen betekent dus onrustige gedachten. 
  1. Creëer de ideale omstandigheden om goed te slapen! Ga op tijd naar bed (voor 22:00) sta op tijd weer op (het liefst voor 6:00) en zorg dat je de avond rustig afbouwt. Liever dus geen spannende serie kijken vlak voordat je gaat slapen, want dat moet allemaal nog verwerkt worden en daar is dan geen tijd meer voor! Het gevolg? Onrustig slapen en veel wakker worden. 
  1. De laatste tip: Luister goed naar je lichaam! Het is geeft je vaak zoveel signalen. Helaas zijn we allemaal heel goed geworden in het negeren ervan, maar probeer je er eens bewust van te worden. Je lichaam vertelt je vaak meer dan je door hebt! 

Leuk deze tips, maar wat ga je ermee doen? Plan voor de komende week eens wat rustmomenten in! 

Take it easy!