Menu

De klok gaat een uur achteruit, maar jij krijgt daar geen last van!

In de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober wordt de klok weer een uurtje achteruit gezet en gaat de wintertijd officieel in. Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Er is natuurlijk best wel wat kritiek op het voor en achteruit zetten van de klok, maar laten we het nu eens positief benaderen! Doordat de klok achteruit wordt gezet betekent dat goed nieuws voor de ochtend; het is eerder licht! En omdat het eerder licht is, is het vroeg opstaan veel minder ingewikkeld!

Je vraagt je wellicht af wanneer de zomertijd voor het eerst is ingevoerd. Men dacht dat het startte bij Benjamin Franklin die als grap voorstelde (door een brief te sturen naar de redactie van de Journal of Paris) dat men in de zomer eerder naar bed zouden gaan om zo te besparen op kaarsen. Een slim idee gezien de tijd waarin men leefde. 

Het eerste serieuze voorstel kwam echter van de Nieuw-Zeelander George Vernon Hudson in 1895, die de klok ‘s zomers twee uur vooruit wou zetten. De Engelsman William Willett kwam in zijn Waste of Daylight (Verspilling van daglicht) uit 1907 met eenzelfde voorstel, maar hij kreeg het niet gedaan bij de regering. 

DE SLAAP EN DE DOSHA’S

Elke onbalans van de drie dosha’s, Vata, Pitta en Kapha kan leiden tot slecht slapen. Slapeloosheid wordt vaak veroorzaakt door Vata, moeite met inslapen en wakker liggen van planningen en to-do lijstjes door een hoge Pitta  en als Kapha uit balans kun je door bijvoorbeeld de gevolgen van teveel aan Kapha problemen krijgen waardoor je slecht slaapt; denk aan slaapapneu en moe wakker worden. 

  • Kapha’s zijn hele goede slapers, terwijl ze eigenlijk de minste slaap nodig hebben. Doordat ze vaak teveel slapen krijgen ze klachten zoals een zwaar gevoel, overgewicht en dat je je lethargisch voelt. 
  • Vata’s zijn hele lichte slapers maar die hebben juist de meeste slaap nodig, ter compensatie van hun actieve geest overdag. 
  • Pitta’s zijn over het algemeen goede slapers, tenzij ze nog bezig zijn met hun plannen en planningen uitwerken. 

Goed slapen is zo ontzettend belangrijk. Want niet slapen leidt niet niet alleen tot moe zijn, maar heeft veel meer gevolgen. Als je je fit en uitgerust voelt is het namelijk makkelijker om goede voedingskeuzes te maken en om te gaan sporten. Je kan beter met stress op het werk en thuis omgaan. Maar goed slapen betekent niet alleen maar dat je elke nacht ongeveer 7 uur onafgebroken achter elkaar door slaapt, het heeft absoluut ook te maken met WANNEER je slaapt… Want OF je iets doet is net zo belangrijk als WANNEER je iets doet. 

De 3 dosha’s zijn allemaal gekoppeld aan verschillende tijden op de dag. Je hebt dus Vata, PItta en Kapha tijd. 

  • Ga voor 22:00 uur naar bed. Tussen 18.00 uur en 22.00 is het de kapha tijd en nu wil je ook gaan profiteren van de rustige en kalme energie die Kapha met zich meebrengt. Je spijsvertering gaat omlaag en als je de dag rustig afbouwt (daar komen zo tips voor) dan zal je lichaam melatonine gaan aanmaken. En dat is zo belangrijk, want in de loop van de avond stijgt de melatonine hoeveelheid naar een bepaald punt waardoor je heerlijk in slaap zult vallen. Als je de trein niet mist 😉 Melatonine is niet alleen belangrijk voor je slaap maar hangt met heel veel samen, waaronder je hormoonhuishouding. 

  • Je kunt je slaap zien als een trein die komt en gaat. Deze slaaptrein die komt dus het station in en die gaat echt niet op jou wachten… om uiterlijk 22:00 rijdt deze sneltrein richting dromenland… En ben jij nog wakker? Dan ga jij waarschijnlijk heerlijk een tweede Pitta golf pakken! En dat betekent dat jouw lichtje letterlijk weer aangaat. Je krijgt ineens goede ideeën, voelt je weer energiek en hebt zin om nog dingen te gaan doen. En slapen wordt dus een stuk lastiger. 

  • Want van 22.00 uur – 02:00 uur is het Pitta tijd! Net als tussen 10:00 en 14:00 s middags . Tijdens die eerste Pitta golf van de dag ben je heel energiek en is je verbranding op zijn hoogst. Om 22:00 uur in de avond ben je ook on fire, maar anders dan gedurende dag. Nu komen je hersenen in een diepe rust fase om alles te verwerken. Je lever gaat aan het werk, je hormoonhuishouding en nog veel meer processen, waaronder de emotionele verwerking van dingen die je hebt meegemaakt. Dit alles om de volgende dag weer optimaal te werken. Als je vroeg gaat slapen zal je pitta energie voor je lichaam werken, maar veel mensen willen juist wakker blijven of door werken, want die voelen juist een energiestoot! De tweede Pitta golf… maar tot laat op kunnen blijven betekent niet dat je een nachtuil bent van nature. 

  • Tussen 02:00 uur en 06:00 uur in de nacht is het Vata- tijd. Zoals je misschien nog wel weet uit de vorige aflevering is Vata licht en beweeglijk en dat betekent ook dat je tussen 2 en 6 vaak heel licht slaapt en levendige dromen hebt. Als je nu wakker wordt, ben je vaak alert en sta je snel aan en voel je niet de zwaarte die je vaak voelt als je later wakker bent. Nou, is je Vata uit balans dan zul je op dit tijdstip heel vaak wakker liggen met onrustige gedachten, vaak zelf angstig. Wat natuurlijk super vervelend is. Zeker als je pas om 0:00 bent gaan slapen…

  • Tussen 6:00 – 10:00 overheerst kapha energie: en dat betekent ook de kwaliteiten van kapha: zwaar en duf. Belangrijk is dus om voor 06:00 uur op te staan zodat je profiteert van de Vata kwaliteiten die helder, licht, snel en beweeglijk zijn! 

Als je vroeg opstaat, in deze Vata energie, dan begin je de dag met een 1-0 voorsprong.

Dit is jouw moment van de dag; je bent helder van geest, gefocust en energiek. Op deze manier zorg je er ook voor dat je wakker bent nog voordat de hectiek van het alledaagse leven weer van start gaat, je kinderen aan staan, de eerste mailtjes binnenstromen en de files zich vormen, heb jij al je ochtendwandeling gemaakt, je ontbijtje klaar of misschien ben je zelfs al begonnen aan het preppen van je diner. Dit keer niet wakker gerammeld door de wekker, maar opstaan omdat jouw lijf daar aan toe is. De klok een uur achteruit en jouw slaap gaat vooruit!

Ga jij de uitdaging deze week aan om vroeg op te staan?