Menu

De Ayurvedische klok en de perfecte dag

In de vorige blog vertelden we waarom het belangrijk is dat je na 20:00 uur geen schermen meer gebruikt en daagden we je uit om dit een week vol te houden (lees hier de blog).

Als je eenmaal weet dat er zoiets als de Ayurvedische klok bestaat, dan ga je er op letten en guess what? Dan klopt dit zo ontzettend goed! 

Het geldt niet alleen voor slapen, maar ook voor eten, verteren, ontspannen, sexen, werken, sporten en ga zo maar door… Zo eten wij bijvoorbeeld het liefst voor 18:00 s’ avonds en sporten we ook het allerliefste in de vroege ochtend! 

Een van de dingen die je volgens Ayurveda namelijk kunt doen om zoveel mogelijk in balans te komen en te blijven is om te leven volgens de Ayurvedische klok. Hoe je dat doet? Dat lees je hier! 

Wat is de Ayurvedische klok?

De dagen worden in zes delen van elk vier uur verdeeld en dit is weer verbonden aan de 3 dosha’s. Door rekening te houden met deze inwendige klok bij de indeling van je dag, kun je bij het eten, verteren, slapen, ontspannen, werken, sporten etc. optimaal gebruik maken van de door de dag veranderende energie

De 24 uur die er in een dag zit worden verdeeld over 6 blokken van 4 uur.

Laten we ze allemaal even bespreken!

Tussen 2:00 en 6:00 in de nacht: Dit is Vata- tijd. Zoals je misschien nog wel weet uit aflevering 7 is Vata licht & beweeglijk en dat betekent ook dat je tussen 2 en 6 vaak heel licht slaapt en levendige dromen hebt. Als je nu wakker wordt, ben je vaak alert en sta je snel aan en voel je niet de zwaarte die je vaak voelt als je later wakker bent. Belangrijk is het daarom om voor 6:00 op te staan, zodat je profiteert van de Vata kwaliteiten die helder, licht, snel & beweeglijk zijn!

Want; tussen 6:00 uur en 10:00 uur in de ochtend overheerst kapha energie: en dat betekent ook dat de kwaliteiten van kapha meer aanwezig zijn: namelijk zwaar, stabiel en traag. Dit is ook de tijd dat je veel daglicht wilt pakken! Het liefst gecombineerd met beweging! Want daarvoor is het nu een perfect tijdstip. En natuurlijk een gezond ontbijt eten dat past bij het seizoen en jouw constitutie. 

Tussen 10:00 uur in de ochtend en 14:00 in de middag is er voornamelijk Pitta energie. Je  geest en je spijsertering zijn vol op gang. Daarom is het slim om nu de grootste maaltijd van de dag te eten en het meest intense werk te doen. Je lichaam heeft nu geen sport nodig omdat je al helemaal wakker bent. In deze tijd kun je ook iets temperamentvoller en geïrriteerd zijn.

Het eerste deel van de dag bestaat uit Vata, Kapha en PItta energie in blokken van 4 uur, maar… het tweede deel van de dag doet precies hetzelfde. AL kan de energie van diezelfde dosha dan heel anders voelen. 

Tussen 14:00 in de middag en 18:00  in de avond is er Vata energie. Vata is licht, beweeglijk en helder en verbonden met het element lucht. Dit betekent dat het tijd is voor snelle denktaken, taken die veel zorgvuldigheid vereisen en tijd voor creativiteit! Een heerlijke flow kun je nu hebben. Maar, ben je niet helemaal in balans dan kan je je ook afgeleid voelen. Dit komt doordat er dan teveel lucht is in je systeem. Een reden van zo’n afgeleid gevoel is bijvoorbeeld als je  te weinig hebt gegeten en gedronken in de ochtend en met de lunch. Wat gebeurt er dan? Nou dan kun je je shaky of angstig voelen; en daarom wil je naar koffie en snelle snacks met veel suiker grijpen. En dat leidt weer tot meer Vata en zo zit je in een cirkeltje. 

Dus wat wil je wel? Je wilt jezelf voeden met goede voeding en beweging eerder in de dag. Zodat je je gegrond voelt. En dat de lichtheid niet met je aan de haal gaat en je je niet meer kunt concentreren. Op dit tijdstip kan je ook meer rust nodig hebben tussen verschillende taken. Een tip: drink genoeg en zorg voor weinig afleiding. 

Tussen 18-22  in de avond is het weer Kapha energie; dit betekent dus traag en zwaar. Een perfecte tijd om na het eten een korte wandeling te maken, om samen met je gezin te zijn, jezelf extra te verwennen met een warm bad, meditatie, kaarsjes, een fijn boek en om je klaar te maken om te gaan slapen. Je spijsvertering gaat nu snel omlaag, dus het is beter dat je niet meer eet. Doet dit voor 18:00 als dat lukt of iets daarna. Wat ik zelf altijd heel goed merk is dat je gedachten stabieler worden en ik me meer gegrond voel. En dit zware gevoel heb je ook nodig om goed in slaap te komen. 

Tussen 22:00 in de avond en 2:00 in de nacht is het weer Pittatijd!  Je bent nog steeds on fire, maar op een andere manier dan gedurende de dag. Belangrijk is nu om te slapen en niet om je lichaam te belasten met eten of andere prikkels. 

Want, nu de hersens in diepe rust fase zijn, kan alles goed worden verwerkt. Je lever werkt nu extra hard, hormonen maken enzymen aan en dit alles om de volgende dag weer goed te werken. Als je vroeg gaat slapen zal je pitta energie voor je lichaam werken, maar veel mensen willen juist door werken want voelen een energie stoot juist! De tweede Pitta golf… Maar tot laat op kunnen blijven betekent niet dat je een nachtuil bent van nature. De drang om te slapen is net als een trein; het komt het station in en verlaat hem ook weer, ongeacht of jij nou ingestapt bent of niet. 

Dit is de ideale dagindeling volgens Ayurveda. En nee… het is niet erg als je dit niet perfect doet! Maar nu weet je wanneer er een bepaalde energie is, is het echt zo leuk en interessant om hierop te gaan letten. En misschien lees je deze blog twee keer en schrijf je op een briefje wanneer er welke energie overheerst. Zo heb ik het in ieder geval geleerd… En dan ga je echt merken dat het klopt en dat je het dus vooral voor je kunt laten werken!

Dus niet; shit ik moet nu dit doen en moet nu dat doen want dat is goed voor me, maar he ik heb vanmiddag een heel precies taakje dat ik moet doen, dat plan ik tussen 14:00 en 18:00, want dan is er Vata energie. Of je wilt morgen gaan sporten en kan de hele dag waardoor je er bewust voor kiest om dit in de ochtend te doen. Of je hebt heel veel zin om morgen chocoladetaart te gaan eten…. ook hier kun je de minst slechte tijd voor uitkiezen, want tussen 10-14 is spijsvertering het sterkst, want dan is het PItta tijd; dus eet dan die taart, geniet ervan en balanceer de volgende dag weer. Oh we hebben nog 1 onderwerp niet gehad. Weet je welke?

Sex! De beste tijd voor seks is in de…. Raad eens? 

Kapha Tijd 

Uiteraard zijn we enorm benieuwd wat jij gaat veranderen nu je dit weet. Deel je het met ons in de community?