Menu

Jezelf voeden met een Abhyanga massage

Abhyanga Zelfmassage – blog door Julia Blohberger

Zelfmassage is een ontzettend krachtige toevoeging aan je routine. Het is ideaal voor als je even uit de ratrace wilt stappen en het parasympatische zenuwstelsel diep wilt voeden. Dit systeem is namelijk verantwoordelijk voor de rust- en verteringsproces van het lichaam. Wanneer het lichaam ontspannen, uitgerust of gevoed is, kan het gifstoffen uit de diepere lagen van de weefsels en orgaansystemen afgeven. Een Abhyanga helpt dus bij het cultiveren van stabiliteit en versterkt een gevoel van geaardheid door je bewustzijn terug te brengen in het lichaam. De effecten van het oliën van het lichaam zijn vergelijkbaar met de effecten van jezelf verzadigen met liefde. Zo is het Sanskrit-woord voor olie ‘Snehana’, wat liefde en tederheid betekent. Dus het inwendig en uitwendig gebruiken van oliën is de perfecte manier om meer kwaliteiten van zelfliefde, zachtheid, attentie en standvastigheid naar jezelf op te bouwen.

Voordelen van Self-Massage o.a. zijn:

•   Voeden van het lichaam

•   Vermindering van de effecten van veroudering

•   Ondersteuning van slaap

•   Stimulatie van de bloedsomloop

•   Versterking en tonifiëren van het lichaam 

•   Verzorging van de huid

•   Brengt Vata tot rust, harmoniseert Pitta, stimuleert Kapha

•   Stimulering van de spijsvertering

Extern gebruik

Masseer jezelf met warme olie. Creëer een ‘momentje’ voor jezelf, waarbij je de olie verwarmt en van boven naar beneden op je lichaam aanbrengt. Het hoeft helemaal niet lang te duren, het meest belangrijke is om de olie op je lichaam aan te brengen. Als je wat meer tijd hebt, neem dan de tijd om de landschappen van je lichaam te verkennen. Je kunt de olie ook aanbrengen voor je meditatie/pranayama-oefening of voordat je het ontbijt klaarmaakt.

Oliën voor de Dosha’s: 

Vata: koudgeperste sesamolie. Sesamolie is zeer verwarmend en is een zware olie, die helpt om vata diep te aarden en te voeden. Voor Vata is het dus belangrijk om extra veel olie te gebruiken voor de massage van het lichaam. Je beweegt hier van boven naar beneden om de neerwaartse beweging aan te moedigen – gronden

Pitta: Kokosolie (zorg ervoor dat je het opwarmt, zodat het vloeibaar wordt), kokosnoot is verkoelend en dat is zeker nodig voor deze vurige constitutie. Ook Pitta heeft verzachting en gronding nodig, dus masseer hier van boven naar beneden – kalmerend

Kapha: aangezien Kapha al vettig is, wil je niet te veel olie gebruiken. Gezien sesamolie verwarmend is en ook het innerlijke vuur aansteekt is deze olie ook geschikt voor Kapha. Maar in tegenstelling tot de Vata, gebruik je bij deze constitutie slechts een klein beetje olie. Alleen de hoeveelheid die nodig is om je handen over het lichaam te kunnen laten glijden. De intentie van de aanraking is hier wat sterker, krachtiger en intensiever. Het doel is om de massa te stimuleren en in beweging te brengen. Masseer het lichaam van onder naar boven, waardoor de energie omhoog stijgt – energiek

Hoe doe je een zelf massage?

Doe je olie in een klein flesje of een klein glas. Verwarm je olie door het flesje of glas in een kom of mok met warm water te plaatsen. Kleed je helemaal uit en ga op een handdoek of matje staan. Begin met een kleine hoeveelheid olie in je handen. Wrijf de olie zachtjes in je hoofdhuid, masseer de olie met je vingertoppen op je hoofdhuid en in je haar. Als je geen olie in je haar wilt, begin dan wel met het hoofd, maar zonder olie. Smeer je gehele lichaam in met olie zodat elk deel van je lichaam is ingemasseerd.

Strijk in lange banen over je ledematen en cirkelvormige bewegingen over al je gewrichten, borst en buik. Bedek elke centimeter van de huid en stem je met je handen af op je lichaamsweefsels. Besteed extra tijd aan gebieden die minder geïntegreerd zijn (voor sommigen zijn dit dijen, billen, borsten). Masseer de voetzolen, sla dit deel niet over – deze zijn juist belangrijk voor een diepe slaap. Spoel de olie onder de douche af, zonder zeep. Zeep droogt uit en vernietigt de immuun beschermende kracht van de huid, probeer alleen zeep onder de oksels te gebruiken.

De do’s en don’ts van zelfmassage

Do’s

•   Gebruik dezelfde plek voor je oliemassage: kies een warme, besloten en comfortabele plek.

•   Neem minstens één keer per week de tijd: als je geen tijd hebt voor een dagelijkse uitgebreide zelfmassage, probeer dan 1x per week wat uitgebreider aandacht aan jezelf en je lijf te geven. Denk hierbij aan ongeveer 10-20 minuten.

•   Gebruik je intuïtie om te ontdekken waar je lichaam wat extra aandacht nodig heeft.

•   Verwarm je olie voordat je je massage doet.

Don’ts 

• Gebruik daarna niet je favoriete handdoek; je handdoeken en badjas zullen de olie van je huid absorberen.

• Doe de zelfmassage niet op een koude plaats: als je in een ongezellige omgeving bent, ga je haasten in plaats van de tijd te nemen om te genieten.

• Gebruik geen olie die niet lekker ruikt: Als de olie stinkt, graag niet op je huid smeren. Je huid is namelijk het grootste spijsverteringsorgaan van je lichaam. Wat je op je huid smeert, gaat in je bloed. Koop daarom biologische koudgeperste olie en voeg hoogwaardige essentiële oliën toe voor specifieke helende voordelen.

• Masseer niet over geïnfecteerde gebieden, beschadigde huid, gezwollen, pijnlijke gebieden of massa’s op het lichaam. Verder doe je geen abhyanga als je koorts hebt of grieperig bent, als je spijsverteringsproblemen hebt, als je zwanger bent of als je een medische aandoening hebt, tenzij je arts je toestemming heeft gegeven om abyhanga te doen.

• Als je tijdens de menstruatie besluit om nog steeds abyhanga te doen, houd het dan kort.

• Haast: het klinkt natuurlijk logisch, maar rondrennen met olie op je huid is uiteraard niet de beste keuze, want je bent glibberig.

• Geef het niet op: de voordelen van oliemassage voor de geest en het emotionele lichaam zijn diepgaand. Vaak denken we dat het helpt om onze problemen uit te praten. Soms werkt dat, maar soms brengt het meer energie in het hoofd. Als je je niet verbonden voelt, zelfhaat ervaart of ontevreden bent, voed je lichaamsliefde met olie door je eigen handen. Je zult er misschien versteld van staan hoe snel je kunt overschakelen naar een evenwichtige staat van zijn.

So Oil Up!