Menu

Hoe overleef je de feestdagen?

Brunchbuffetten, Borrelhapjes, Rode wijn, Oliebollen, Kaasplankjes, 6-gangendiner, witte wijn, ijstaarten, cocktails, appelflappen, champagne en kerstontbijtjes… 

Voor de meeste van ons staat dit komende tijd op het menu! En ja, daar kun je zeker van gaan genieten. Maar hoe zorg je ervoor dat je in balans blijft?

Lang leven de Ayurveda Lifehacks! We gaan het in deze blog dan ook hebben over hoe je de feestdagen gezond & gelukkig kunt vieren! 

Een haat- liefde verhouding met de feestdagen

Begrijp ons niet verkeerd; we zijn echt gek op de feestdagen, maar we hebben ook een beetje een haat-liefde verhouding ermee. We houden van de gezelligheid, van overal lichtjes, lekker eten en dat bepaalde gevoel wat je krijgt in december, maar… we hebben ook altijd veel last van al die prikkels. En dan bedoelen we niet alleen de drukte, maar ook van het eten en van het drinken. En dat is ook heel logisch, want je agni, je spijsvertering krijgt het echt zwaar te verduren deze tijd!

Onze docente, Frederieke Couvee had een mooie uitspraak over deze tijd: 

December is een beetje als New York: if you can make it there, you make it anywhere.


Om deze feestmaand zonder kleerscheuren door te komen moeten we onze Agni een beetje helpen. Want… ons spijsverteringsvuur is de belangrijkste pijler van onze gezondheid! Als je Agni goed is, gaat het met jou ook goed. 

Laten we gelijk een paar handige tips met je delen!!

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is: 

TIP #1 Hou je aan je routine. En nee, natuurlijk lukt dit niet perfect, maar vaak is het bij veel mensen alles of niks. Terwijl je echt prima 75% van je routine kunt volhouden, ook al is die 25% helemaal anders dan je normaal doet. Dus wat kan je allemaal doen qua routine. Laten we met het begin van de dag beginnen… Hopelijk doe je dit al elke dag, maar zo niet, dan herhalen we het hier! Het is nooit te laat om te beginnen en soms moet je iets gewoon 10x horen voordat je denkt; he dat ga ik eens proberen. 

TIP #2 Begin elke ochtend met een groot glas gekookt water! Dit ’wekt’ je ingewanden en bereidt de spijsvertering voor op de eerste maaltijd. En ook voert het gelijk de afvalstoffen af… en de kans is groot dat er daar extra veel van zijn deze maand. 

TIP #3  Schraap je tong… ook hier zijn waarschijnlijk extra veel afvalstoffen deze maand. Doe het ongeveer 7-10 keer van achter naar voren. 

TIP #4 Ook al is deze maand druk; maak tijd vrij voor je pranayama. Misschien juist extra tijd. Een hele fijne ademhaling die voor ontspanning zorgt is de Ujjayi breath. Je zenuwstelsel kalmeert door deze ademhaling, je verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en het effect is een gefocuste, rustige geest. Deze ademhalingstechniek geeft dus energie en helpt je tegelijkertijd te ontspannen.

TIP #5 Mediteer… misschien extra lastig nu. De kans is groot dat tijdens de feestdagen je Vata dosha flink wordt verhoogd. Als jouw Vata dosha hoog is, is de kans groot dat je veel onrustige gedachten hebt. Mediteren kan dan lastig zijn. Merk je dat het echt niet lukt; doe dan Yoga Nidra. Hier kom je ook heel goed van tot rust.

>> Check onze yoga sessies voor een fijne oefening <<

TIP #6 Beweeg!  Beweging zorgt ervoor dat alles lekker blijft stromen en het is bijvoorbeeld ook heel goed tegen lucht in je buik en ook is het goed voor je immuunsysteem. Je afvalstoffen, ofwel Ama, kunnen lekker afgevoerd worden. Ga voor in ieder geval 15-20 minuten. 

TIP #7 Zorg voor voldoende slaap. En ja, misschien betekent dit dat je een keertje nee moet zeggen tegen een feestje of gewoon eerder naar bed gaat terwijl iedereen doorgaat tot in de kleine uurtjes… Op het hoogtepunt wegggaan zorgt er vaak voor dat je EN een leuke avond hebt gehad EN ook nog eens een stuk fitter en energieker opstaat. Win Win situatie toch? 

TIP #8  Neem genoeg tijd voor jezelf. Het is zo druk die decembermaand, zorg goed voor jezelf.

Dit waren de 8 tips over wat je aan lifestyle kunt doen deze maand.

De komende tips gaan voornamelijk over eten. Want; hoe overleeft onze spijsvertering de kerstdagen zonder daarna 2 weken te moeten herstellen? Heel vaak zijn we niet in control op deze dagen omdat we constant ergens eten waar heel veel lekker eten en drinken is. Dat geldt voor mij, en voor jou denk ik ook?

En ja, natuurlijk kun je daar lekker van genieten. Dat doen wij ook, maar ook dan kun je genoeg doen om je spijsvertering zoveel mogelijk te helpen. Dus… hierbij de tips om de kerst diners, borrels en etentjes te doorstaan 😉 Eerst even de algemene tips en daarna nog de echte Lifehacks! 

TIP #1 De eerste; probeer niet te laat te eten. En eet je ergens en komt je dessert pas om 21:30? Neem dan een heel klein stukje of bakje en vraag er een gemberthee bij… 

TIP #2 Het liefst eet je je lunch als grootste maaltijd, dan is het Pitta tijd en is je agni het sterkst, maar lukt dit een keer niet, accepteer het dan en pak de volgende dag je ritme weer op. 

TIP #3 Hou genoeg ruimte tussen de maaltijden. Zorg dat je lichaam de tijd heeft de maaltijd te verteren. Hou ongeveer 3-4 uur aan. 

TIP #4 Deze is echt lastig, maar eet niet te veel (als je voelt dat je ‘vol’ zit, heb je teveel gegeten). Eet niet tot je ontploft 1/3 eten, ⅓ vocht, ⅓ leeg. Zo wordt het beter verteerd.

TIP #5 Eet niet te snel. En niet te langzaam. Goed kauwen, want de eerste fase van de spijsvertering begint in de mond!

TIP #6 Eet zoveel mogelijk zittend. Ook dit helpt je spijsvertering.

TIP #7 Eet met aandacht! Lastig als je met 12 man aan de tafel zit, maar probeer toch elke hap bewust te proeven. 

TIP #8 Drink (verse) gemberthee of heet water tijdens de maaltijd, dit kun je ook gedurende de hele dag drinken. Laat ijskoude drankjes ( want dan wordt het spijsverteringsvuur meteen gedoofd! )zoveel mogelijk staan en vermijd bubbels. Zo meteen gaan we nog tips geven over alcohol. Sowieso niet teveel drinken tijdens de maaltijd. 

TIP #9 Staat er een heel buffet op tafel? Wees je ervan bewust dat je niet alles hoeft te eten… Kies 2 of 3 gerechten uit. Anders wordt het veel te gecompliceerd voor je spijsvertering. Kies gewoon de gerechten uit die je het lekkerste vindt. Een paar tips: Kies 1 soort eiwit: dus niet kalkoen EN zalm, maar 1 van de 2. Kies geen rauw en gekookt eten samen. En eet geen fruit samen met je maaltijd, tenzij het warm fruit is. 

TIP #10 Zorg dat je maaltijd uit de zes smaken zoet, zout, zuur, scherp, bitter en wrang bestaat. Want zij hebben elk hun eigen functie in het spijsverteringsproces! 

TIP #11 Beweeg ook na de maaltijd. Zet Mariah Carey op en ga dansen! Of Maak een wandelingetje na de maaltijd. Dit helpt je spijsvertering! 

TIP #12 Voeg kruiden toe die je eten helpen verteren zoals komijn, koriander & venkel.

TIP #13 Drink de hele dag KKV thee! En ook de dag erna.

TIP #14 Zorg ervoor dat je nooit met een volle maag naar bed gaat! Zorg dat er minimaal drie uur tussen de laatste maaltijd en het naar bed gaan zit! 

TIP #15 Sta voordat je gaat eten even stil bij wat er op je bord ligt. Wees even dankbaar. 

Dan… zoals beloofd de extra lifehack tips! 

LIFEHACK #1 10 minuten voor je gaat eten. Gember ½ theespoon of ene dun plakje, zout, beetje honing & citroen. Kapha’s kunnen er ook nog wat peper bij doen.

LIFEHACK #2 Drink verse gemberthee (niet als je een te snelle spijsvertering hebt. Wanneer heb je een te snelle spijsvertering? Als je vaak naar de wc moet en dunne ontlasting hebt. 

LIFEHACK #3 Gekookt water drinken de hele dag. Goed om afvalstoffen door te spoelen, meer energie van, goed voor spijsvertering.

LIFEHACK #4  Heel klein beetje zout toevoegen ah water dat je overdag drinkt. Goed verzachtend, helpt om gehydrateerd te blijven, helpt met de spijsvertering en je blijft er meer door in balans.

LIFEHACK #5 Gebruik Ghee. Ghee is goed voor spijsvertering! Groenten met ghee. Of thee met ghee.

LIFEHACK #6 Alcohol: Geldt niet voor iedereen, maar veel mensen drinken veel tijdens de feestdagen. En nee, alcohol is niet goed voor je, maar wel heel lekker. Dus drink je het? Neem dan deze tips mee:

  • Begin je eerste drankje met iets anders dan alcohol 
  • Drink het niet ijskoud
  • Drink Aloe vera sap erbij
  • Gebruik 4 pilletjes Liv 52 (shownotes)
  • Wissel je wijntjes af met KKV thee 

LIFEHACK #7 Na de feestdagen: Las een vastendag in! Eet die dag alleen maar kitcheri en drink kruiden thee. (Doe mee met onze Resetweek! Nu nog voor de Early Bird Prijs!)

LIFEHACK #8 Geniet! Van de mensen om je heen, van het eten en geniet er bewust van. Het leven gaat zo snel en voor je het weet is er weer een jaar voorbij. Een extra tip zo aan het einde van het jaar: Reflecteer 2023… Zo belangrijk. En zet je intenties voor 2023. 

Nou, we hebben zoveel tips en lifehacks gegeven dat het met jouw feestdagen wel goed moet komen! Kijk wat voor jou werkt, en ook wat niet voor jou werkt. Beginnen met Ayurveda is 1 grote reis, dus ook al gaat het niet 100% goed en denk je op 1 januari; fuck ik heb geen enkele tip toegepast en ik heb buikpijn, een mega kater en i hate my life! Stop, niet doen! 

Want… hoe fijn is het dat we ALTIJD een nieuwe kans hebben om weer te beginnen? Elke dag is een moment voor een nieuwe start. Als jij heel erg hebt genoten van die dagen die misschien niet zo goed voor je waren op fysiek gebied, dan heb je mentaal wel flink aan jezelf gewerkt en ook dat is Ayurveda… Dus wees lief voor jezelf!