Menu

Je kleding beïnvloedt je huid en gezondheid; dit is wat je moet weten.

Wist je dat je huid je grootste – en ook nog eens een absorberend – orgaan is? Bij een volwassene is het oppervlak gemiddeld anderhalf tot twee meter en weegt 15 tot ongeveer 20 kilogram.

Naast dat ze je beschermt tegen kou, warmte en andere indringers en invloeden van buitenaf speelt je huid een belangrijke rol in je afweersysteem. Zo zit het in haar natuur om vitamine D op te nemen uit de zon, reguleert ze je temperatuur en beschermt ze je tegen uitdroging.

Dus, als je er zo over nadenkt dan is wat je op je lichaam draagt net zo belangrijk als wat je in je lichaam stopt. Liever draag je niets dat je ook niet zou eten. Geen chemicaliën, geen giftige stoffen en dus zeker geen synthetische materialen. 

Toch is zo’n 60% van alle kleding die vandaag de dag wordt geproduceerd gemaakt van synthetische materialen, oftewel olie. Check ook maar eens je eigen labels. 

Acryl, polyester, nylon… eigenlijk is het gewoon plastic, vaak vol met chemische stoffen en daarom sterk af te raden. Vooral voor mensen met een gevoelige huid. 

Volgens Common Objective worden er zo’n 8000 verschillende intense chemicaliën gebruikt. Sommige in het verf- en stof productieproces. Andere maken stoffen bestand tegen insecten. Weer andere worden gebruikt om brand-, geur-, vlek-, water- en kreuk werende eigenschappen te geven aan materialen, voor decoratieve details zoals prints of om schoenen in elkaar te lijmen.

Zo is er de kleurstof Disperse Blue 106, gebruikt om aan textielproducten (vooral aan polyester en acetaat) diepe donkere kleuren te geven. Vrij berucht als het gaat om het irriteren van de huid.

Phthalates, wordt in verband gebracht met schadelijke hormonale effecten. Deze stof wordt gebruikt als zachtmaker in PVC – vaak gebruikt voor schoenen, “vegan” leder en in decoratieve bedrukkingen op bijvoorbeeld T-shirts. 

Of Formaldehyde, wat wordt gebruikt voor het kreukherstellend maken van textiel, zoals katoen en linnen. Wat tot zeer vervelende allergische reacties kan leiden, wanneer de stof vrijkomt. Gelukkig wordt het al steeds minder vaak gebruikt, maar toch….

Zou het niet mooi zijn als dit ook aan de binnenkant van een kledinglabel zou staan?! Als het net zo duidelijk zou zijn als de ingrediënten op de verpakking van je dagcreme, dan zou je het nooit in de buurt van je huid laten komen.

Al deze chemische stoffen kunnen je huid binnendringen en allergische reacties veroorzaken. 

Geschat wordt dat 1 op de 50 Nederlanders een huidreactie op kleding heeft doorgemaakt in Nederland. In werkelijkheid is dit waarschijnlijk meer. Veel mensen realiseren zich namelijk niet dat hun klachten veroorzaakt werden door een kledingstuk. Laat staan dat ze er melding van maken. 

Wat kun je dan beter wel dragen?

Heb je een gevoelige huid, draag dan in ieder geval loszittende stoffen. En voor iedereen geldt: draag alleen natuurlijke en het liefst biologische materialen (Materialen geteeld en geoogst in gecontroleerde gebieden zonder chemicaliën of pesticiden). Hieronder valt zowel dierlijk als plantaardig textiel.
 Want, met uitzondering van leer, geven natuurlijke vezels echter zo goed als nooit allergische reacties. Loop vooral ook wat vaker naakt 🙂

En natuurlijk kies je het liefst voor verantwoorde modemerken die er naar streven het aantal chemicaliën tot een minimum te beperken – en er ethische manier van werken op na houden!

Zijde, een dierlijk textiel, gemaakt door zijderupsen. 

Deze stof is enorm ademend, sneldrogend en kan de huid zelfs hydrateren, vanwege de aminozuren die het bevat. Peace Silk is een diervriendelijke variant waarbij de rups niet wordt gedood in het productieproces. Mijn zijde droomjurken zijn van het Franse Azur en het Amerikaanse SVNR.

Linnen, een plantaardige stof gemaakt uit vezels van de vlasplant.
 Ook linnen is zeer ademend en sneldrogend. Daarbij worden kledingstukken van linnen meestal losjes ontworpen, waardoor het niet strak op de huid zit. 

Mooie eigenschap van Linnen is dat het een van de sterkste plantaardige stoffen is, waardoor het erg lang mee gaat. Kies ook hier als het even kan voor biologisch. Toch is de niet biologische variant al een stuk duurzamer dan veel andere materialen, de vlasplant heeft namelijk weinig pesticiden, chemicaliën en water nodig om te groeien. Een mooi Nederlands merk is Palaver. Buitenlandse mooie linnen kleding vind je bij The Reformation en de perfecte linnen boyfriend blouse bij WNU.

Biologisch Katoen, een plantaardig textiel gemaakt van de katoenplant. Katoen is enorm populair omdat het heel comfortabel en zacht is en het veel stretch heeft. 

Ook neemt het vocht, zoals zweet, snel op en droogt het vlot. Hierdoor komt er geen vocht tussen de stof en de huid, wat vaak de oorzaak is van irritaties. 

Kies wel voor de eco-vriendelijke variant. Voor de niet biologische katoen worden namelijk enorm veel pesticiden, chemicaliën en gebruikt. Die items kun je beter laten liggen. 

Steeds vaker wordt hennep gebruikt in textielproductie, een mooie ontwikkeling want het is een enorm duurzaam, plantaardig materiaal. 

Kleding gemaakt van hennep gaat meer dan drie keer zo lang mee als katoen, het is goed bestand tegen vlekken, is warm in de winter en koel in de zomer, van nature mottig-bestendig en houdt meer UV-straling buiten dan andere stoffen. Enorm absorberend en zeer geschikt voor mensen met een enorme gevoelige huid. Alleen maar wins dus. 

Ook hennep heeft weinig water en pesticiden nodig. Ik ben enorm van fan van de in Amsterdam, met de hand gemaakte items, van Hempje. Ik draag het liefst de hele zomer de okergele, langere variant van Frans. 

Tencel, ook wel Lyocell, genoemd is zacht, sterk en neemt enorm veel vocht op. Tencel wordt gemaakt van houtpulp van Eucalyptus. Dit hout komt van speciale, duurzaam beheerde bossen waar voor elke gekapte boom een nieuw exemplaar wordt teruggeplant. Dan gebruikt het ook nog eens veel minder water en jonge bomen nemen veel CO2 op. Niet voor niets dus dat het een van de meest duurzame materialen is. Mooi under and homewear van Tencel vind je bij Armed Angels.

Bamboe wordt momenteel gezien als meest duurzame materiaal binnen de textielindustrie. Deze enorme snelgroeiende plant absorbeert vijf keer meer CO2 dan de gemiddelde boom, behoeft geen chemicaliën en alleen wat regenwater. De stof ademt, voelt zijdeachtig aan en heeft veel rek. Met name de lyocell variant is een goed alternatief voor de gevoelige huid, voor de viscose variant zijn nog altijd wel chemische stoffen nodig om de textiel te vervaardigen. Check vooral de mooie bamboo tops van Hara the Label exclusief in Europa te koop bij The Collection One (in Amsterdam en online)  

Van wol moet je houden. Kun je er goed tegen dan is het een fijne zichzelf reinigend materiaal dat weinig gewassen hoeft te worden. Het absorbeert geen geur, wel vocht en ademt. Precies wat je huid fijn vindt. Als het kan kies dan voor gerecyclede of biologische wol. Biologisch gaat zowel over de wijze waarop schapen worden gehouden als de manier waarop de ruwe wol wordt bewerkt. Dit betekent dat ze de vrije ruimte hebben en gras eten zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook krijgen ze geen preventieve antibiotica en worden ze diervriendelijk geschoren, dit betekent onder andere dat er geen ‘mulesing’ wordt toegepast (een wrede techniek waarbij de huid van het schaap zonder verdoving wordt weggehaald). Daarbij wordt de wol niet behandeld met schadelijke chemicaliën, milieubelastende ontvetters (zoals chloor) of giftige verfstoffen. Ik draag graag de Nederlandse merken Teym en ultra transparante en traceerbare Rhea. Ook mooi is SheepInc

GOTS is meest bekende en vergaande keurmerk voor biologisch textiel. En kijkt zowel naar de milieuvriendelijkheid van een materiaal als de arbeidsomstandigheden waaronder het is ontstaan kijkt. Goede naam om te onthouden dus.

Kleine wasjes, grote impact

Was altijd je nieuwe kleding voordat je het draagt. Zo was je een eventuele eerste lading chemicaliën eruit. Gebruik een natuurlijk wasmiddel, zoals Seepje or Ecover. En het liefst ook een GuppieFriend, een waszak die 99% van de microvezels opvangt tijdens het wassen. Met name de eerste wasbeurten laten veel microvezels los. Wist je dat de grootste impact op het milieu van textiel plaatsvindt tijdens het wassen. Liters schoon water wordt gebruikt, plus de energie om het water te verwarmen (was max op 30 graden). Daarnaast zit vaak fosfaat in wasmiddel. Wat samen met de microvezels zo in onze oceanen terecht komt. En daarmee dus ook ons drinkwater en voeding.

Gun je huid een goede nachtrust!

Bijna 24/7 komt je huid in aanraking met textiel. Dus vergeet ook je handdoek en beddengoed niet. Juist ’s nachts herstelt je huid zich. En dat doe je toch liever niet onder een deken van synthetisch satijn? 

Nog meer redenen om voor natuurlijke materialen te kiezen. Helemaal als je een bewuste levensstijl erop na houdt.

  1. Synthetische stoffen, zoals polyester en acryl zijn namelijk gemaakt van olie. Laat dat nou net de meest vervuilende industrie ter wereld zijn. 
  2. Synthetische stoffen en chemische bewerkingen komen tijdens het productieproces en het wassen – in de vorm van microvezels – in ons drinkwater en voeding terecht. 
  3. Synthetische kleding is niet biologisch afbreekbaar en zorgt voor enorme afvalbergen. 
  4. En dan is er ook nog zoiets als karma…

Ontdek meer verantwoorde mode merken op www.theCosmospolite.com

Of schrijf je in voor de maandelijkse Sustainable Shopping Letter.

bronnen: 

https://sophiestone.nl/pages/materialen
https://www.milieucentraal.nl/
https://www.commonobjective.co/