Menu

You keep it cool and get the best – Pitta tips!

Als Pitta ben je dus vrij intens, gedreven, gepassioneerd en snel.  Niet niet alleen qua denken en doen. Informatie neem je snel op, en je begrijpt en verwerkt dingen snel. Je hebt een moedig en besluitvaardig karakter en je gaat recht op je doel af. Als iets jou in de weg zorg je dat dit snel opgeruimd wordt.

Je stelt veel vragen. wilt alle details altijd gelijk weten. Je bent dol op to do lijstje en afvinken! Aan het einde van het jaar heb je ook altijd een flinke lijst met goede voornemens. Als jou iets wordt gevraagd en je zegt het toe, dan zul je het ook altijd doen. Toch ben je niet heel flexibel, want je bent vaak een controle freak. Dol op planningen en to do en afvinklijstjes.

Je bent zelden te laat, maar toch kun je een Pitta zijn die vaak te laat komt, dan ben je een Pitta constitutie maar heb je een Vata onbalans. Je houdt niet van hete temperaturen, logisch als je bedenkt dat je zelf al zo vurig bent. Het is voor een Pitta dan ook niet aan te raden om in de volle zon te gaan zitten. Een koel bos of een parasolletje daarentegen is perfect. Je bent een goede slaper, valt snel in slaap, (tenzij je je zorgen maakt over je planning en strategieën 😉

Je bent dan zo enthousiast over een project dat je in de nacht oplossingen gaat verzinnen Tip: Leg een Notebook op je kastje om je ideeën op te schrijven, let it go en weer slapen.  De kans is groot dat je van hard sporten houdt! Hoe harder hoe beter. Je hebt dit nodig om uit je hoofd te komen! Wat heel belangrijk is, is dat je je niet over je eigen grenzen gaat. Wanneer je uit balans bent, doe dan verkoelende en kalmerende activiteiten, zoals zwemmen en wandelen in het bos. En gewoon niks doen… heel erg lastig als je een Pitta bent. 

Yoga is voor jou een van de beste ‘sporten’, vooral Hatha Yoga en Vinyasa. Hot yoga vormen zoals Bikram, maar ook de wat zwaardere Asthanga Yoga zijn verhittende yoga vormen en kunt dit beter niet te vaak doen wanneer Pitta uit balans is. (wel goed voor Kapha’s!) Wat echt super goed is voor je, is mediteren. Je staat letterlijk even stil en verbind je met je hart en je emoties.

Pitta onbalans

Als Pitta te hoog is, dan heb je een Pitta onbalans. Je kan dan bijvoorbeeld last krijgen van snel geïrriteerd zijn, oordelend zijn over anderen, heel kritisch zijn op jezelf, boosheid naar anderen, vloeken hoort daar ook bij en de eerder genoemde burn-out. Pitta onbalans zorgt ook vaak voor huidproblemen, zoals acne, pukkeltjes, uitslag en roodheid. Ook kun je rode branderige ogen hebben. Losse ontlasting, brandend maagzuur en onverzadigbare honger horen hier ook bij en als je menstrueert zijn je bloedingen ook heftiger.

Voedingsadvies Pitta

Door de goede spijsvertering van een Pitta heb je meestal een goede gezondheid en heel veel energie. Je bent gek op eten en je kan super veel honger hebben. Beter sla je geen maaltijden over, dan wordt je Hangry! Pitta tijd is tussen 10.00 uur en 14.00 uur en je Agni, je spijsvertering, is dan het sterkst, dus eet dan je grootste maaltijd, (2 rijstcrackers met Hüttenkäse  is echt niet voldoende voor je lunch 😉 In Ayurveda kijken we ook naar wat voor werking de smaken op je hebben. Voor een Pitta zijn de smaken zoet, bitter en wrang goed, want dit zijn de smaken die verkoelende zijn. Wat je beter kunt vermijden zijn zuur en scherp, dit is te verhittend. Scherp is bijvoorbeeld een knoflook of een ui, of hete peper. Ook te vet eten is niet goed. Dit werkt als als olie op het vuur en dan kun je letterlijk en figuurlijk in brand komen te staan, zowel lichamelijk doordat je diarree en ontstekingen krijgt als mentaal met prikkelbaarheid, boosheid tot vloeken en agressie aan toe.

Vermijd stimulerende middelen, zoals nicotine, alcohol, cafeïne en andere drugs. Kans is groot dat je hier wel gek op bent, maar je hebt koffie bijvoorbeeld eigenlijk niet nodig. Je staat al genoeg aan. Pitta’s houden vaak van Alcohol omdat ze hun hoofd daarmee even uit kunnen zetten. uiteraard zijn er heel veel andere dingen die je kunt doen, zoals yoga nidra (luister HIER een fijne sessie) en een lekkere massage, maar drink je een lekker glaasje wijn; compenseer dan met iets verkoelends bijvoorbeeld Aloë Vera sap.

Bij deze een handig boodschappenlijstje:

  • Fruit: zoete verkoelende vruchten denk aan peren, druiven en meloen maar ook zoete appels en granaatappel. Geen zure vruchten, zoals zure bessen, zure sinaasappelen en citroenen.
  • Groenten: Hier zijn ook de smaken zoet, bitter en wrang goed. Denk aan asperges, witlof, spinazie, zoet aardappelen, gewone aardappelen, spruitjes, andijvie, peulvruchten. Loop even door bij de scherpe en verwarmende groenten, zoals daikon, knoflook, ui, prei, rode bietjes en radijs. En tomaat, aubergine en paprika laat je ook liggen, dit is te zuur voor Pitta. 
  • Kruiden: zijn veel kruiden te verhittend, maar neem vooral komijn, koriander, venkel, munt, kardemom en saffraan mee! 
  • Vlees: Eet Vlees met mate en vermijd rood vlees.
  • Niet te vet, en kies voor ghee! Ook goed olijfolie, kokosolie en zonnebloemolie Geen honing en witte suiker
  • Noten: Eet niet teveel noten, pompoenpitten & zonnebloempitten zijn wel goed. En af en toe wat cashewnoten of amandelen.  
  • Zuivel: vermijd yoghurt en zure zuivelproducten. Kaas kan, maar kies vooral geitenkaas, dit is beter te verteren. Melk en ghee zijn verkoelend en wel goed voor Pitta (melk altijd eerst koken). 
  • Drankjes: kruidenthee, zoals de KKV thee,  geen koffie en zure vruchtensappen, zoals sinaasappelsap. Kruidenthee is goed, zolang ze niet te verhittend is. Ook kokoswater en Aloë Verasap is goed. Plantaardige melk zoals rijstmelk en amandelmelk ook.
  • Tot slot…Drink verder water op kamertemperatuur. Nooit ijskoud! Dat geldt voor alle dosha’s Dan word je spijsverteringsvuur gelijk gedoofd…

We benadrukken het vaker; maar neem kleine stapjes! Ben jij erachter gekomen dat je een pitta bent en denk je nu shit ik doe alles verkeerd. No worries! Kies een of twee dingen die je wilt veranderen. Drink bijvoorbeeld 1 kop koffie ipv 3 of vervang je bakje zure kwark door havermout… het gaat om kleine stapjes. Zitten die stappen in je systeem? Dan ga je weer eens door je lijstje en kies je iets nieuws uit. Kleine stapjes worden dan uiteindelijk een nieuwe leefstijl.