Menu

Warme winterse wijsheden

We gaan nu van het Vata-seizoen naar het Kapha-seizoen gegaan. Wij kennen de seizoenen vooral als lente, zomer, herfst en winter. Ayurveda doet dat net even anders en verdeelt het jaar volgens de meest voorkomende dosha van die periode. 

 • De herfst en vroege winter worden beschouwd als het Vata-seizoen,
 • Kapha komt buurten in het laatste deel van de winter en duurt tm de lente
 • De zomer kennen we echt als het Pitta-seizoen

Kapha bestaat uit de elementen water en aarde heeft de eigenschappen zwaar, olieachtig, koud, langzaam, glad, zacht, stabiel. De winter is in de Ayurveda het Kapha seizoen, de lucht is vaak bewolkt, het is koud, nat en zwaar. Allemaal eigenschappen die overeenkomen met Kapha-dosha en invloed hebben op je lichaam.

Wat je dosha-type of prakruti ook is, je wordt beïnvloed door Kapha’s overheersende invloed in deze tijd van het jaar. Maar gelukkig is daar Ayurveda en hiermee kun je op verschillende manieren de overtollige Kapha die op je afkomt in evenwicht te brengen! It’s all about the balance! Welk tips zijn goed voor iedereen?

Opstaan

Goed nieuws! In de winter hoef je niet super vroeg op te staan! In de zomer en herfst wordt 5:00 uur aangeraden. Wij hebben beiden geleerd dat je altijd voor 6:00 uur moet opstaan, omdat vanaf 6:00 uur Kapha energie gaat overheersen. Maar er wordt ook gezegd dat 6:30 uur ook prima is, zelfs 7:00 uur wordt soms aangeraden. Onze tip: Voel wat deze tijden met je doen. Zelf merken we dat we de hele dag veel meer energie hebben als we voor 6:00 uur uit bed zijn! 

Ochtendroutines

Natuurlijk je tandenpoetsen, tongschrapen, een grote boodschap en een glas heet water drinken. En dan beweging! Hoe je Kapha kunt balanceren met yoga? Door elke ochtend een aantal sun salutations te doen als je net wakker bent. Dit mag best in een wat sneller tempo dan je misschien gewend bent. Hiermee haal je de zwaarte en traagheid uit het lichaam en gaat het spijsverteringsvuur aan. Ook worden houdingen zoals de vis, de sprinkhaan, de boot, de boog de leeuw en de kameel, de kaars en de hoofdstand aangeraden. Dit zijn houdingen die de borst helpen openen en zijn goed voor het hele neus en keel gebied. Belangrijk in de winter! Deze fijne yogales van Teuni is tegen een winterdip!

Pranayama

Kapalabhati – Vuurademhaling is super goed! Dit is de vuurademhaling. via deze link vind je een uitleg-video. Goed voor de longen, verlicht allergieën en astma en helpt de longen sterk en gezond te maken! Ook verwarmend voor het lichaam. 

 • Adem passief in door je neus, maar adem actief en met kracht uit. 
 • Begin langzaam en laat de snelheid toenemen. 
 • Doe 30x en dan een minuut uitrusten. Doe 1-5 rondjes. 

Daarna mag je een paar minuten door je rechter neusgat ademen, dit is goed voor de circulatie en warmte.  Ook wel de Surya Bhedi Panayama genoemd. 

Doe een propje watten in je linkerneusgat, of sluit hem af met een vinger. En ga lekker zitten. Adem uitsluiten door je rechtneusgat voor een paar minuten. 

Mediteren

Een top seizoen voor meditatie. Begin eens met 5 min als je nieuw bent hiermee. Nee, je hoeft echt niet aan niks te denken. Zij het als gedachten drijven als wolkjes voorbij. Hier vind je een fijne mediatie van Marleen.

Abhyanga

Als je niet ziek bent of veel overgewicht hebt: masseer jezelf elke dag met warme ongebrande sesamolie! Lekker laten intrekken voor zolang als lukt (liefst 10-15 min). Zie ook het blog van Julia Blohberger over Abhyanga massage. Hierin legt ze je stap voor stap uit hoe je dit kunt aanpakken, welke olie je kunt gebruiken en wat de voordelen zijn van deze zelfmassage.

Voeding

Je spijsverteringsvuur is het sterkst in de winter (vandaar de trek in stamppotten ) en heeft extra voeding nodig. Anders gaat Agni de weefsels verteren en zorgt het voor afbraak. Dit geeft dan typische Vata symptomen, zoals droge huid, gebarsten lippen, maar kan uiteindelijk ook ons immuunsysteem verzwakken. Door de extra zware en vette voeding die we in de winter nemen, neemt Kapha dosha langzaam toe. Kapha is namelijk zwaar en olieachtig, en wanneer we deze eigenschappen niet compenseren, kan er een teveel aan Kapha ontstaan. In de winter merk je daar vaak nog niets van, behalve een toename van gewicht, maar in de lente kun je last krijgen van typische lente kwalen, zoals verkoudheid, depressie en voorjaarsmoeheid.

Detox

Het is een heel goed idee om aan het einde van de winter een detox doen! Op deze manier kun je de overtollige kapha kwijt raken. Op 14 maart beginnen we! Uiteraard hebben we voor de leden van de community een extra korting! Via deze link kun je bestellen. Gebruik de kortingscode = EARLY-BIRD-LENTE-DETOX Dan krijg je 15% korting op de early bird prijs en betaal je geen € 79 euro, maar € 67,15 (de normale prijs is 105 euro)

 • Het wordt weer een hele fijne detox, we hebben hem weer vernieuwd!
 • We gaan 3 dagen samen afbouwen, 5 dagen kitchari eten (uiteg) 3 dagen opbouwen.
 • Recepten guide voor de lente 
 • Persoonlijke coaching van ons tijdens meerdere Q & Ayurveda
 • De 5 dagen van de echte detox begeleiden we je elke ochtend met een live ochtendsessie 
 • Toegang tot de lente community, voor al je vragen en connectie! 
 • Yogalessen speciaal voor de lente 
 • Pranayama & meditatie 

Zulke mooie resultaten! Huid, afvallen, hormonen in balans, zwanger, rust in je hoofd, veel meer energie…

De winter

 • Zorg nu voor voedende, zware, olieachtige voeding. 
 • Leg de nadruk op de smaken zoet, zuur en zout. 
 • Voeg wel voldoende specerijen toe (bijvoorbeeld gember) om een teveel aan Kapha te voorkomen.

Ontbijt

 • Warm eten!
 • Havermout, mais of gerstepap, tapioca, kitchari of poha (gekookte rijstvlokken) 
 • Drink een uur laten thee die van de volgende kruiden is gemaakt;
  • droge gember ½ theelepel
  • kaneel ½ theelepel
  • kruidnagel snufje 

Laat dit 5 min trekken en drink het. Warmte en Pitta nemen toe, de bloedsomloop verbetert en slijm verdwijnt uit het lichaam. Niet doen als je een maagzweer hebt of een veel te hoge pitta! 

In onze community deze week een heerlijk winter recept met vijgen! Als member krijg je elke week namelijk een heerlijk recept, net als: Havermout met gestoofde appeltjes en vijgen!

Lunch

Eet voedsel dat Kapha kalmeert, maar Vata niet verhoogd. Goede wintervoeding zijn stamppotten, voedende granen, linzen en bonen zoals urad dal. Voeg extra ghee toe aan de maaltijd. Volkorenbrood, gestoomde groenten en warme dikke soep met veel ghee en wat croutons zijn ook goed. Als je graag vlees eet, is de winter volgens Ayruveda de tijd om dat te doen, omdat agni (,,,) sterk is. Kip en kalkoen goede keuze. 

Drink voedende, warme dranken, bijvoorbeeld warme melk met anijs of chai. Als lid van de community krijg je korting op een heerlijke chai van DEM GOOD CHAI.

Wintergroenten zijn o.a

 • Aardappels
 • Artisjok
 • Aubergines
 • Bietjes
 • Bleekselderij
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Knolselderij
 • Paprika’s
 • Pompoen
 • Spruitjes
 • Tomaten
 • Uien
 • Wortels
 • Zoete aardappels 

Fruit zoals dit

 • Appels 
 • Bananen
 • Citroenen
 • Dadels
 • Mandarijnen
 • Peren
 • Pruimen
 • Sinaasappels
 • Vijgen 

Diner

Eet licht en liefst voor 18.00 – 18:30 uur

Kleding

Draag verwarmende kleuren zoals rood en oranje. En draag altijd iets beschermends. Meer dan 60^ van de lichaamswarmte gaat via het hoofd verloren! Bedek ook je hals en oren.

Slapen

Slaap niet overdag, dat verhoogt Kapha , vertraagt metabolisme en je vuurtje. Ga lekker vroeg naar bed, slaap voor 22:00 en dan merk je echt dat je uitgerust wakker gaat worden. 

Mentaal

Seizoen waarin je gevoeliger bent voor eenzaamheid en depressiviteit. Zorg dat je lekker afspreekt met leuke mensen. 

End of the day

Wrijf ah einde van de dag je hoofdhuid en voetzolen met sesamolie in. 

Sexy time!

Het mooiste bericht om mee af te sluiten is dat de winter het beste seizoen volgens Ayurveda is voor seks! Heb een mooie warme dag 😉