Kruiden voor de dosha’s
Spice up your life
Die Spice Girls hadden het al bij het rechte end. Specerijen zijn zo belangrijk voor je! Ze helpen je bij de spijsvertering. Dit komt doordat specerijen eigenschappen hebben zoals verwarmend
Volgens Ayurveda heeft elke dosha (vata, pitta en kapha) baat bij verschillende kruiden. Dus welke kruiden zijn het beste voor welke dosha?
Specerijen spelen een belangrijke rol in de voedingswetenschap van Ayurveda. Specerijen worden gebruikt als geneeskrachtige planten en zijn bedoeld om dagelijks in kleine hoeveelheden te worden geconsumeerd. Ze helpen ook om ons voedsel smaakvoller te maken en balanceren de drie dosha’s, de fundamentele menselijke typen.
En daarbij spelen de seizoenen een grote rol, want met de juiste specerijen kun je in ieder seizoen voorkomen dat je ziek wordt, dit omdat ze je agni echt een handje kunnen helpen en je bent tenslotte wat je verteert!
Niet alle kruiden zijn even geschikt voor elk type dosha. We zetten het even op een rijtje voor je.
Wat als ik niet één dosha ben?
Alle drie de dosha’s zijn aanwezig in elk mens: niemand is één type. Toch domineert in de meeste gevallen de ene dosha meer dan de andere. Als onze dosha’s uit balans zijn, kunnen we ziek worden, dus het is belangrijk om ze in balans te houden.
Ayurveda beschouwt de mens als een combinatie van lichaam, geest en ziel. Specerijen kunnen ook helpen om verstoringen in ons leven in evenwicht te brengen.
Ayurveda probeert altijd de oorzaak te behandelen, niet alleen de symptomen van een probleem.

Geschikte kruiden voor de dosha's
Hier is een kort overzicht van de heersende basissoorten dosha’s en welke kruiden er bijzonder geschikt voor zijn.
Vata: voor mensen die gedomineerd worden door Vata zijn zoete, verwarmende en rustgevende kruiden het beste:
- anijs
- arnica
- dille
- rozenbottel
- gember
- kardemom
- lavendel
- nootmuskaat
- oregano
- zoethout
- tijm
- vanille
- jeneverbes
- kaneel
- saffraan
- basilicum
- verse gember
- komijn
- zwarte peper
- venkel
Pitta: licht bittere, harmoniserende en verkoelende kruiden hebben een positieve werking. Ze bevatten:
- koriander
- komijn
- kurkuma
- limoen
- citroenbalsem
- munt
- peterselie
- saffraan
- zoethout
- munt
- koriander
- kurkuma
- venkel
- verse koriander
- kardemom.
Kapha: Deze soorten profiteren van stimulerende kruiden zoals:
- basilicum
- Spaanse peper
- kruidnagel
- gember
- knoflook
- mierikswortel
- kurkuma
- munt
- nootmuskaat
- peper
- rozemarijn
- Jeneverbes
- zwarte peper
- mosterdzaad
- chilipepers
- fenegriekzaden (het beste om fenegriekzaden een nacht te laten weken zodat de zaadjes een beetje ontkiemen) het beste.

Onze favoriete kruiden
Gember: Dit is ontzettend fijn bij darmklachten. Het helpt ook tegen misselijkheid en overgeven, want de eigenschappen van gember zorgen ervoor dat je maag sneller geleegd wordt. Hierdoor helpt het je lichaam voedsel te verteren en krijg je minder snel last van een opgeblazen buik.
Korianderzaadjes: Verbetert de spijs- vertering, vermindert gas, voert te veel hitte af
en herstelt je vochtbalans. Helpt bij veel Pitta- aandoeningen, vooral urinewegen of spijsverte- ring, vermindert ontstekingen, zelfs aangetoond dat het helpt bij reumatoïde artritis.
Komijnzaadjes: stimuleert agni, vermindert gas, bevat antioxidanten en ijzer, verbetert je stoelgang. Komijn is rustgevend
voor zowel Vata-dosha als Kapha-dosha. Vanwege het licht verwarmende karakter kunnen Pitta’s merken dat te veel komijn het vuurtje zal aanwakkeren, maar daar zijn de koriander en venkel weer om dat in balans te houden!
Venkelzaadjes: Op venkelzaadjes kauwen is lang gebruikt als een gebruik om na het avondeten je spijsvertering een handje te helpen. Dat komt omdat venkel kan helpen bij het reguleren van soepele darmspieren en gasvorming doet afnemen. Venkel is ook ontstekingsremmend dankzij de antioxidantrijke flavonoïden die het bevat. Een van de beste kruiden voor het versterken van agni zonder Pitta te verzwaren, stopt krampen, verhoogt mentale alertheid, ontspant het spijsverteringskanaal, verhoogt de vetverbranding.