Menu

Eet alleen als je trek hebt! 

Een van de belangrijkste principes van Ayurveda is om alleen te eten als je echte trek hebt. En met echte trek bedoelen we dus niet lekkere snaaitrek 😉 

Waarom is het belangrijk om alleen te eten als je honger hebt?

Het wel eten, terwijl je geen honger hebt, kan een negatieve invloed hebben op je spijsvertering en stofwisseling. 

Wanneer je lichaam geen voedsel nodig heeft, kan het niet goed verteren en verwerken, waardoor de kans op onverteerd voedsel (ama) en gifstoffen in het lichaam toeneemt. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie en andere spijsverteringsproblemen.

Daarom raden we binnen Ayurveda mensen aan om alleen te eten als ze trek hebben, maar ook om te stoppen met eten voordat ze zich helemaal vol voelen. Dit kan helpen om de spijsvertering en stofwisseling te verbeteren en het lichaam te ontgiften. De tip is om 1/3e van je maag leeg te laten. Een overvolle machine kan immers ook niet de was goed schoon krijgen, toch?

Hoe weet je wanneer je trek hebt?

Volgens Ayurveda zijn er verschillende tekenen die erop wijzen dat je honger hebt, zoals een licht gevoel in je maag, een droge mond, een lichte dorst, een licht ongemakkelijk gevoel en een verlangen naar voedsel. 

Het is belangrijk om naar  je lichaam te leren luisteren en te eten wanneer je trek hebt, in plaats van te eten omdat het tijd is om te eten of omdat je je verveelt.

Tip om alleen te eten als je honger hebt

Om te leren alleen te eten als je honger hebt, kun je als je trekt krijgt eerst een glas warm water drinken. Wacht daarna 10-15 minuten. Heb je daarna nog steeds trek? Dan is het echt trek.  
Alleen eten wanneer je trek hebt, is een belangrijk principe van Ayurveda. Het kan helpen om je spijsvertering en je stofwisseling te verbeteren en het lichaam te ontgiften. 

Door te leren naar je lichaam te luisteren en alleen te eten wanneer je trek hebt, kun je een gezonde en evenwichtige levensstijl bevorderen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *