Je lijf: de grote Malamolen
Het verwijderen van gifstoffen uit je lichaam is heel belangrijk. Binnen Ayurveda noemen we de afvalproducten die het menselijk lichaam produceert mala’s: urine, ontlasting en zweet. Mala’s helpen de dagelijkse functies van de organen te behouden en te reguleren. Het is heel belangrijk dat ze op tijd weer uit je lijf gaan, om zo de balans en harmonie van je lijf te behouden. Om het lichaam van zijn gezondheid te laten genieten, moeten de uitwerpselen in de juiste verhoudingen en op het juiste moment uit het lichaam worden gegooid.
Trimala betekent ‘drie afvalproducten’. Toch ziet Ayurveda ze niet als afval, ze worden juist beschouwd als essentiële lichaamsfuncties die helpen om gifstoffen te verwijderen en zo de gezondheid van het lichaam te behouden. Laten we de drie mala’s eens van dichtbij bekijken ;
Urine (Mutra)
Je plas verdrijft water en andere afvalstoffen uit het lichaam. Urine is een bijproduct van de stofwisselingsprocessen van het lichaam en bestaat voornamelijk uit water, zout en andere afvalproducten. Je urine moet niet te donker zijn of te sterk ruiken. Weet dat het normaal is om tussen de zes tot acht keer per dag te plassen. In Ayurveda wordt urine beschouwd als een belangrijke indicator van je gezondheid: de kleur, geur en hoeveelheid kunnen veel onthullen over de fysieke en mentale toestand van een persoon. Misschien vergeet je in alle hectiek weleens te plassen? Weet dat dat niet goed voor je is! Langdurig vasthouden van urine kan leiden tot ophoping van gifstoffen in het lichaam, wat een reeks gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Slechte urine-uitscheiding resulteert in blaaspijn of -infecties, moeilijk urineren of nierstenen, koorts, dorst, droge mond of uitdroging. Door alcohol, verwonding, angst, overmatige seks of beperkte vloeistofinname kan de uitscheiding worden beschadigd. Omgekeerd kan overmatig urineren ook een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem en dit moet onmiddellijk worden aangepakt.
Ontlasting (Purisha)

Uitwerpselen of ontlasting: het vaste afvalproduct van het lichaam. Je poep bestaat uit onverteerd voedsel, water en andere afvalproducten. Je kunt het makkelijk checken, gewoon even achterom kijken! Hoe ziet het eruit, hoe ruikt het, hoe is de vorm? Is het niet te hard? Niet te waterig? Hoe is de kleur? Ideaal is iedere dag een rijpe banaan poepen qua structuur, maar dan met een mooie bruine kleur! Als de uitwerpselen in het lichaam stagneren, verstoren ze alle functies en veroorzaken ze ziekten. Het vasthouden van ontlasting kan leiden tot de ophoping van gifstoffen in het lichaam en kan een reeks gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder obstipatie, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Uitwerpselen die in het lichaam zijn achtergebleven, oefenen druk uit en veroorzaken blokkades op de transportkanalen in het lichaam – de uitwerpselen die in het lichaam zijn geblokkeerd, zullen druk uitoefenen op veel kanalen en de goede werking van het lichaam belemmeren, of het nu gaat om circulatie, ademhaling of uitscheiding. Verminderd functioneren kan leiden tot Vayu-gerelateerde ziekten zoals zorgen, angst, nervositeit, hoofdpijn, gasvorming en obstipatie. De werking van de ontlasting wordt aangetast door overmatig gebruik van laxeermiddelen, zorgen en angst. Het wordt ook beschadigd door overmatig reizen, het eten van verkeerd voedsel, verslapen, koffie, medicijnen, antibiotica, onvoldoende lichaamsbeweging en langdurige diarree.
Zweet (sveda)
Zweet is een natuurlijk proces waarbij het lichaam zijn temperatuur reguleert en gifstoffen via de huid verwijdert. Zweet regelt je lichaamstemperatuur door overtollig water en gifstoffen af te voeren, de huid en het haar te bevochtigen, overtollig vet uit het lichaam af te voeren, het bloed te zuiveren en het lichaam af te koelen. Overmatig zweten kan huidziekten veroorzaken (meestal Pitta-gerelateerd) zoals eczeem, steenpuisten, schimmel, brandende huid en uitdroging. Als je juist heel weinig zweet, kan dit resulteren in stug haar, huidplekken, droge huid, roos, rimpels. Te veel droge voeding, gebrek aan zout, overmatige of weinig lichaamsbeweging en overmatig zweten beschadigen de zweetfuncties. Het kan lastig zijn om je zweet te checken, want veel mensen hebben zich aangeleerd om deo te gebruiken. Mala wil eruit, maar dat kan niet door alle deo en op deze manier kan je lichaam zich niet goed ontdoen van afscheidingsproducten. Of zoals Miriam, de docente van Cielke, zegt: ‘Je gaat toch ook geen wierook in je kont stoppen omdat je ontlasting stinkt?’
Test jezelf! Gebruik eens een of twee dagen geen deo en controleer dan of je fris of echt sterk ruikt. Is je zweetgeur inderdaad erg intens, drink dan eens een paar dagen wat meer water of thee om te kijken of de geur minder wordt.
De drie mala’s spelen dus een cruciale rol bij het behoud van een goede gezondheid! Kijk eens wat vaker achterom als je naar het toilet bent geweest en druk die neus eens lekker in je oksel!
Ons lijf is niet zomaar een prachtige fabriek die alles draaiende houdt; wij bezitten ook nog ons eigen afvalstation. En het is maar wat lekker als alles op tijd wordt opgeruimd, de bakken niet overlopen en de boel gaat rotten. Elke ochtend de boel ontlasten en goed achterom kijken: een beter darmmilieu begint bij jezelf…