Menu

Verkoelende ademhaling

Een van de fijne rituelen van Ayurveda zijn pranayama oefeningen. De Shitali Pranayama, ook bekend als de ‘Verkoelende Ademhaling’, is er eentje die je heel goed in de zomer kunt doen. 

Afgeleid van het Sanskriet woord “shitala”, wat “koel” betekent, biedt deze eeuwenoude ademhalingsoefening een heerlijk verfrissend gevoel. 

Shitali Pranayama is een ademhalingstechniek waarbij je door je mond inademt en door je neus uitademt. Maar niet zomaar! Je vormt een geultje van de tong, waardoor de adem erdoorheen kan stromen en een verkoelend gevoel creëert. 

De voordelen van Shitali Pranayama

  •  Kalmeert het zenuwstelsel: Shitali Pranayama helpt het parasympathische zenuwstelsel te activeren, wat ontspanning bevordert en angst- en stressniveaus verlaagt.

 

  • Verkoelt het lichaam: waardoor het heel fijn is tijdens warm weer of wanneer je een innerlijke hitte ervaart. Vaak is dan jouw Pitta dosha ook hoog.

 

  • Reguleert lichaamstemperatuur: Shitali Pranayama helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, wat fijn is voor mensen die niet goed tegen de warmte kunnen of last hebben van opvliegers.

 

  • Verbetert de spijsvertering: Regelmatige beoefening van Shitali Pranayama kan de spijsvertering verbeteren en spijsverteringsstoornissen verlichten.

 

  • Ontgift het lichaam: Door de ademhaling te verdiepen en de longen te activeren, helpt Shitali Pranayama het lichaam te ontgiften en het bloed te zuiveren.

 

  • Vermindert prikkelbaarheid en woede: Het beoefenen van deze pranayama-techniek kan een kalmerend effect hebben op de geest, waardoor gevoelens van prikkelbaarheid en woede verminderen.

Hoe doe je het?

Stap 1: Zoek een comfortabele zithouding, op de grond of op een stoel, met een rechte rug en ontspannen schouders.

Stap 2: Sluit je ogen en neem enkele diepe ademhalingen om in het huidige moment te komen.

Stap 3: Krul je tong door de zijkanten naar binnen te rollen, waardoor een buisvormige structuur ontstaat. Als het moeilijk is om je tong te krullen, kun je ook je lippen tuiten.

Stap 4: Adem diep in door de gekrulde tong of getuite lippen en voel de koelte van de ademhaling die je mond en keel binnenkomt.

Stap 5: Na het inademen sluit je je mond, slik je en adem je rustig uit door je neus.

Stap 6: Ga door met deze cyclus van inademen door de mond, slikken en uitademen door de neus gedurende enkele rondes.

Stap 7: Beoefen Shitali Pranayama gedurende 5-10 minuten en breid de duur geleidelijk uit naarmate je comfortabeler wordt.

Aanvullende tips

  • Beoefen op een lege maag voor een betere spijsvertering 
  • Als je duizeligheid of ongemak ervaart, keer dan terug naar normaal ademen en neem een pauze.
  • Shitali Pranayama biedt een heerlijke manier om balans, kalmte en verkoeling te ervaren. Door regelmatig deze pranayama-techniek te oefenen krijg je een rustig zenuwstelsel, je lichaam verkoelt en je spijsvertering verbetert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *