Menu

De marmapunten in je gezicht stimuleren

Marmapunten, de vitale energieknooppunten in het lichaam. Volgens Ayurveda heb je 107 marmapunten. Dit zijn plekken op je lichaam waar prāna, de levensenergie, aan de oppervlakte komt. Door deze punten aandacht te geven gaat deze energie goed stromen en je werkt aan je balans.. Je zou ze kunnen zien als een soort reservoirs van prana en ze zijn en nauw verbonden zijn met de meridianen of energiekanalen van het lichaam. 

Ook in je gezicht heb je hele fijne marmapunten. Marma-puntstimulatie op je gezicht kan de bloedcirculatie verbeteren, de huid voeden en de teint verbeteren. Het helpt bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en vlekken, daar kunnen geen 200 euro cremes tegenop! Veel marmapunten op het gezicht zijn verbonden met de hersenzenuwen en de hersenen. Door deze punten zachtjes te masseren, kun je spanning loslaten, hoofdpijn verlichten en stressniveaus verminderen. Regelmatige stimulatie kan ook de slaapkwaliteit verbeteren.

Marmapunten in het gezicht

Hier is een handige marma-puntenkaart om je te helpen de belangrijkste marma-punten op je gezicht te vinden. Deze punten kun je masseren met wat olie zoals kokos-, sesam- of amandelolie. Breng de olie aan op je gezicht en masseer zachtjes in cirkelvormige bewegingen, met aandacht voor de marmapunten. Deze oefening stimuleert niet alleen de punten, maar voedt ook de huid.

Phana

De Phana bevinden zich aan beide kanten van je neusgaten. Masseer met de wijsvingers gedurende 1-3 minuten tegelijkertijd met krachtige, kleine cirkelvormige bewegingen. Bij het werken met deze marma worden de symptomen van hoofdpijn en sinuscongestie (verstopte en pijnlijke holtes) verlicht, vooral bij gebruik van essentiële oliën zoals pepermunt en eucalyptus (voeg dit toe aan je draagolie!)

Apanga Marma

De Apanga-marma bevindt zich op de buitenste ooghoeken en is 1/2 ananguli. Van deze marma’s wordt gezegd dat ze duidelijkheid brengen en de waarneming verbeteren. Ze beheersen ook de zintuigen, met name de ogen en het gezichtsvermogen.

Vidhur Marma

Er zijn twee locaties voor de Vidhur-marma, zowel achter als onder beide oren. Deze drukpunten zouden de zintuigen beheersen, met name de oren en je gehoor, terwijl stress en spanning in je hoofd worden verlicht.

Shankha Marma

De Shankha Marma bevindt zich aan weerszijden van het hoofd op de slapen. Dit Marmapunt gaat over de tastzin en zou de dikke darm beïnvloeden.

Utkshepa Marma

Iets hoger dan de Shankha, bevindt de Utkshepa Marma zich waar het haar de hoofdhuid ontmoet, in het slaapgebied, aan weerszijden van het hoofd. Dit punt zou je reukvermogen beheersen.

Avarta Marma

Precies in het midden, net boven elke wenkbrauw, vind je de Avarta-marma. Dit punt kan de houding van je hele lichaam en je gezichtsvermogen beïnvloeden.

Sthapani Marma

De Sthapani marma bevindt zich tussen je ogen en bestuurt het 6e chakra – de Ajna, voornamelijk een centrum voor wijsheid en inzicht. Hiermee heb je toegang tot de hypofyse en alle zintuigen.

Chibuk Marma

Chibuk bevindt zich precies in het midden van de kin, waarvan wordt gezegd dat het de gezondheid en conditie van je huid regelt

Als je eenmaal hebt geprobeerd om deze gebieden voor jezelf zachtjes in te drukken en vast te houden en te zien wat je reageert. Je kunt dit natuurlijk ook bij je partner doen!

Voordelen van het stimuleren van gezichts marmapunten

 

  • Marma-puntmassage activeert de onderliggende gezichtsspieren en bevordert hun toning en versterking. Dit kan helpen bij het bestrijden van een slappe huid en het verbeteren van gezichtscontouren, wat resulteert in een jeugdiger uiterlijk!
  • Verbetert de gezondheid van je ogen: Ayurveda associeert specifieke marmapunten met de gezondheid van het oog. Het stimuleren van deze punten kan helpen om vermoeide ogen te verlichten, wallen te verminderen en het gezichtsvermogen te verbeteren. 
  • Het brengt je emoties in evenwicht: het stimuleren van je marma-punten heeft kalmerend effect op je emoties.  Door je op deze punten te richten, kun je ontspanning bevorderen, angst verminderen en emotioneel evenwicht herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *