Menu

Hoe kun je nu al op Vata letten?

Hoewel je er nu waarschijnlijk nog niet aan moet denken, komt het er toch weer aan; de herfst! Volgens Ayurveda doen we elk seizoen andere dingen om in balans te blijven. Aan het einde van de zomer is het al slim om een beetje meer richting de Vata-balancerende leefstijl te gaan. 

Want, volgens Ayurveda wordt de herfst beïnvloed door de Vata-dosha, die wordt geassocieerd met de elementen lucht en ether. Vata staat voor beweging, creativiteit en verandering. In deze periode van het jaar is het belangrijk om extra op Vata dosha te letten, aangezien die bij iedereen omhoog gaat. 

Maar… we hebben ook nog overtollig vuur in ons lichaam van de zomer!

Tips voor de transitie tussen zomer en herfst.

  • Ga meer richting een Vata-verlagend dieet; dus eet warm, gebruik genoeg olie/ghee, ga voor groenten zoals zoete aardappel, wortel en pompoen. Soepen en stoofpotjes zijn perfect om Vata te balanceren.
  • Zorg voor genoeg rust en selfcare. 
  • Gebruik weer wat meer verwarmende kruiden zoals kaneel, gember en kruidnagel.
  • Doe je nog geen abhyanga massage of was je er even mee gestopt? Dit is HET moment om dit (weer) op te pakken! Je kunt nu sesamolie of amandelolie gebruiken. Een fijne tip zo tussen zomer en herfst is om sesam- of amandelolie te mixen met kokosolie. 
  • Een herfstdetox is een heel goed idee in deze periode. Zo haal je de zomerhitte uit je systeem en verlaag je Vata. 
  • Zorg weer voor meer ritme in je dag. Ga elke dag op tijd naar bed en sta ook op dezelfde tijd weer op.
  • Zorg ook dat je op vaste tijden eet, in de zomer is dit toch vaak lastiger.
  • Qua sport mag je rustig aan doen, yoga en wandelen zijn perfect. Vooral yoga die je laat gronden. 

De overgang van seizoen naar seizoen vindt ons lichaam niet altijd makkelijk. Dus alle hulp is welkom. Als je dit niet een beetje ondersteunt kan een te hoge Vata leiden tot allerlei klachten. Denk aan een droge huid, een opgeblazen gevoel, constipatie, slecht (door)slapen en stijfheid in je gewrichten. Mentale symptomen zijn er ook: rusteloosheid, angst, een gevoel van onzekerheid en moeite met focussen.

Gelukkig kun je met een paar aanpassingen in je levensstijl en voeding jouw Vata-dosha in balans houden en zo optimaal van het heerlijke herfstseizoen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *