Een voor jou fijne ochtendroutine is echt een blauwdruk van je dag. Het kan er voor zorgen dat je je de rest van de dag in balans voelt EN dat je beter met stress om kan gaan, want ja… 9 van de 10x komen er wel stress momentjes voorbij op een dag.
Dinacharya
Een ochtendroutine wordt in Ayurveda ‘Dinacharya’ genoemd. Niet schrikken van de waslijst aan rituelen! Zie het gewoon als praktische tools die je op jouw manier kan gaan doen. En zeker niet allemaal als je dat niet wilt, pik gewoon degene eruit die voor jou werken en waar jij tijd voor hebt of wilt maken.
Early to rise! We beginnen met het opstaan! Belangrijk voor elk type; Vata, Pitta of Kapha is dat je vóór 6u je bed uit bent. Je staat dan op in de Vata-tijd en dan voel je ook de meest lichte energie. (Herken je dat, dat als je je soms nog eens omdraait je nog vermoeider wakker wordt? Dat voorkom je op deze manier!) Deze tijd tussen 4:30 en 6:00 wordt ook wel de Brahma Muhurta genoemd, op dit moment van de dag is er de meeste spirituele energie.
Boodschap #2 Nadat je bent opgestaan ga je naar de wc voor boodschap #1 en het liefst ook voor #2. Het is heel belangrijk om ook een routine te krijgen in je stoelgang. Het liefst heb je je darmen leeg voordat je weer begint met eten. Het beste is trouwens als je ontlasting de substantie van een rijpe banaan heeft.
Mondhygiëne Je mond verzorgen is een belangrijk onderdeel van het Ayurvedische ochtendritueel. Dit is belangrijk omdat daar anders bepaalde gifstoffen en bacteriën blijven rondzwerven. Begin dus met het schrapen van je tong, van achter naar voren en doe dit zo’n 7 tot 14 keer. Daarna poets je je tanden, liefst met een natuurlijke tandpasta.
Gandusha En dan is het tijd voor Gandusha: oftewel Oilpulling. Ook hierbij is het doel om je lichaam te ontdoen van opgehoopte ama. Neem een volle theelepel biologische olie (kokos of sesam). Doe dit in je mond en gorgel hiermee, duw en ‘trek’ de olie tussen de tanden door. Doe dit in totaal gedurende zo'n 4-5 minuten. Last van ontstoken tandvlees? Gebruik dan kokosolie! Meer last van terugtrekkend tandvlees? Gebruik dan sesamolie.
Nasya Eén van de dingen die Ayurveda gebruikt om in balans te blijven, zijn neusdruppels. De druppels zorgen voor een gezonde neusflora en worden ook wel Nasya genoemd. Nasya houdt in dat je een substantie via de neus inbrengt. Dit kunnen poeders, geneeskrachtige olie of ghee zijn. Elke dag twee of drie druppels in elk neusgat behoort volgens Ayurveda tot de dagelijkse routine. Druppel met je flesje Nasya olie in je neus. Twee tot drie druppels in elk neusgat. Geen druppelaar? Doop je pink in wat olie en masseer de binnenkant van je neusgat. Snuif vervolgens olie of ghee op en houd je hoofd even naar achteren zodat het er goed in kan lopen.
Glas gekookt water Drink vervolgens een glas heet (gekookt) water om je spijsverteringssysteem te activeren en afvalstoffen weg te spoelen. Ayurveda zegt ook wel: ‘Je bent wat je verteert.’
Ademhalingsoefeningen Oftewel Pranayama, kunnen je echt helpen meer ontspanning en energie te creëren. Met een ontspannen geest en minder stress, haal je automatisch rustiger adem. In de yoga zijn er verschillende eenvoudige ademtechnieken die vanuit Ayurvedisch standpunt helpen om stress te verminderen en de longen sterker te maken. Het is ook een goede voorbereiding op je meditatie. Het is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest en voor de connectie met je ziel. Zie deze module over Pranayama voor onze favoriete oefeningen.
Doe een meditatie Door te mediteren zul je merken dat je je lichamelijk en geestelijk beter gaat voelen en dat je meer begrip gaat krijgen voor anderen en de wereld om je heen. Als je nog nooit hebt gemediteerd kunnen we ons voorstellen dat het best een grote stap kan zijn om te beginnen, maar meditatie hoeft niet zo moeilijk te zijn als het misschien lijkt. Begin eens met 5 minuten. Je zal zien dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.
Selfcare Een van de bekendste selfcare tools binnen Ayurveda is zelfmassage met warme olie, oftewel een Abhyanga massage. Klinkt ingewikkeld, maar het hoeft maar een paar minuutjes te duren. Heb je wat meer tijd, neem dan ook wat meer tijd. Kies een olie die geschikt is voor jouw body- mindtype. Biologische koudgeperste sesamolie of amandelolie zijn voor iedereen een goede keus. In de zomer is kokosolie het beste vanwege de verkoelende werking. Verwarm de olie totdat het rond de 38-40 graden is. Leg een oude handdoek op de vloer en ga erop staan of zitten en masseer je rustig van top tot teen met de olie.
In welke volgorde masseer je?
Begin met je hoofd (vergeet ook je oren niet!) en masseer stukje bij beetje je hele lichaam, tot je bent aangekomen bij je tenen. Als je je haar niet wilt wassen sla je de hoofdhuid over, anders neem je deze ook mee.
Maak lange stroken over je ledematen en cirkelvormige bewegingen over je gewrichten.
Masseer je borst en de buik in de richting van de klok mee. Vergeet ook de borsten en oksels niet mee te nemen.
Masseer de onderbenen en voeten ook goed en trek dikke sokken aan.
Laat de olie 20-30 minuutjes intrekken en douche dan met warm water de olie van je lichaam af. Als er een dun laagje olie blijft zitten op je huid dan is dat helemaal niet erg.
Gedurende de tijd dat je de olie laat intrekken, is het extra fijn als je kunt ontspannen. Misschien lees je een fijn boek, doe je wat yoga oefeningen of doe je juist helemaal niets. Enjoy & Relax!
Het is veel! Dat weten wij ook. Dus nogmaals, kies uit wat bij je past en probeer het uit. Voel wat het met je doet en als dat goed voelt voeg je er gewoon nog een ritueel aan toe… Voordat je het weet doe je alles 😉