Les 1.2 | Amahoela!

Les 1.2

Amahoela

Afvalstoffen en onverwerkte emoties zijn volgens Ayurveda de hoofdoorzaak van een onbalans. Een onbalans kan resulteren in allerlei soorten ziektes en dat willen we natuurlijk voorkomen. 

Tijdens de overgang van de seizoenen – vooral van zomer naar herfst en van winter naar lente – wordt daarom aangeraden om te detoxen, om je lichaam te ontlasten en om zich van ama, de afvalstoffen, te ontdoen. 
 
Het beste is dus om een reiniging te doen met de wisseling van de seizoenen, om de overgang naar het nieuwe seizoen beter te laten verlopen. 

Aan het einde van de zomer, het begin van de herfst, willen we voorkomen dat Vata dosha te veel toeneemt. Ook willen we de overtollige Pitta van de zomer verwijderen. Dus daarom doen we deze herfst detox!

Waarom is dit nodig?

De dosha Vata overheerst dus aan het begin van de herfst, we noemen de herfst ook wel het Vata seizoen. De eigenschappen van Vata zijn droog licht, koud, subtiel & ruw. 

De herfst is een tijd van transitie. Je kunt dit in de natuur zien wanneer de bomen hun bladeren verliezen, de wind sterker begint te worden en de temperaturen veranderen van de hitte van de zomer naar de frisse koelte van de herfst. 

Omdat de kwaliteiten van de herfst gelijk zijn aan die van Vata; denk aan het waaien van de wind, droge en vallende blaadjes, het wordt kouder, raakt je Vata dosha makkelijker uit balans in dit seizoen.
 
Daarom is het van belang om deze eigenschappen koud, licht en droog te balanceren. 

Gelijken versterken elkaar en tegenovergestelde balanceren elkaar! Dit is een hele belangrijke zin binnen Ayurveda. En in de herfst betekent dit dus op zoek naar de warmte, meer gronding en voedende dingen, zowel fysiek als mentaal.
 
Als je dit niet doet kan er namelijk ama in je lichaam ontstaan. Oftewel; onverteerde voedselresten. Niet alleen je voeding, maar ook je emoties en negatieve energie kunnen resulteren in Ama. 

Door deze opgehoopte afvalstoffen kunnen we een (te) trage Agni (spijsvertering) krijgen. Een slechte Agni is volgens Ayurveda dé hoofdoorzaak van alle ziektes. De ophoping van Ama kan er ook voor zorgen dat je je moe voelt en dat alles zwaar aanvoelt, zowel fysiek als mentaal.
 
Door een detox proberen we weer in balans te komen en ons spijsverteringssysteem rust te geven. Na de reiniging zal je je energiek en fit voelen en mentale helderheid ervaren. 

Zo ben je helemaal voorbereid herfst en de winter… byebye herfst- en winterdip!