Les 1.4 | Hoe detox je?

Les 1.4

Hoe detox je?

Reset 
In veel culturen is vasten een belangrijk ritueel om het spijsverteringssysteem rust te geven. Deze Ayurvedische-reiniging kenmerkt zich door het eten van warme soepen met mungbonen, groenten, rijst en veel specerijen die helpen om alles te verteren. 
 

Geen honger!
Waar de Ayurvedische-reiniging in verschilt van andere detox-methoden, is dat je niet op sapjes hoeft te leven en honger hoeft te lijden (YAY!) Voor ons het allergrootste pluspunt (natuurlijk samen met alles wat het je oplevert!) Je reinigt voor een bepaalde periode waarbij je volwaardige maaltijden eet. 

Emotionele Detox
Naast het voeden van je lichaam met gezonde gerechten en kruidenthee zal je ook op emotioneel vlak een detox krijgen. Dit is namelijk met elkaar verbonden. Emoties worden namelijk in ons lichaam opgeslagen en door de detox komen deze vrij. We gaan ons dus niet alleen maar focussen op wat we eten en drinken, maar ook op wat we doen en wanneer we iets doen.

Grote schoonmaak

Je kunt een Ayurvedische detox zien als een voorjaarsschoonmaak van je lichaam, waarbij je een kleine time-out in last als het gaat om moeilijk verteerbare voeding, om zo ruimte te geven aan het verteren van de gifstoffen in je lichaam. 

Kitchari
Kitchari is de ideale maaltijd tijdens het detoxen, doordat mungbonen een reinigende werking hebben en ze de afvalstoffen via de spijsvertering afvoeren. Ook het gebruik van een detox thee of kkv-thee (komijn-koriander-venkel thee) tijdens de detox kan ondersteunend werken.

Let op!
Als jij een Vata-constitutie hebt en ook een hele erge Vata onbalans, dan is het slim om geen groene mungbonen te eten, maar gele. Deze hebben een iets minder schrapend effect en zorgen ervoor dat er niet nog meer vata in je systeem komt.

 
Nog nooit kitchari gemaakt? Probeer het alvast eens uit! In het e-book vind je een heerlijk recept!
 
Supplementen / Medicijnen
Tijdens de detox kun je het beste even stoppen met je supplementen. Stop alleen nooit zomaar met je medicijnen! Dit moet je altijd met jouw dokter overleggen.