Les 2.2 | Afbouwdag 2

Les 2.2

Afbouwdag 2

Slapen tijdens de detox is super belangrijk, je lichaam en geest herstellen zich dan namelijk. Wist je dat tijdens je slaap je immuunsysteem op volle toeren draait, je spieren verlammen (maar goed ook, want als je je dromen zou uitvoeren in bed kan het een onrustige nacht voor je worden 😉 en je sympathische zenuwstelstel ontspant. Dit zenuwstelsel is verantwoordelijk voor je vecht-of-vlucht respons en het is belangrijk dat dit de kans krijgt om te ontspannen. 
Een fijne avondroutine zorgt ervoor dat je sneller in slaapt valt. En net zoals een ochtendroutine je een goede kickstart geeft, zo zorgt je avondroutine ervoor dat je de dag goed afsluit. 
 
Wat kun je in deze detox periode het beste doen? Het kan namelijk zijn dat je je moe en futloos voelt, zeker de eerste dagen. Bekijk nog goed onze les over avondroutines, want daarin delen we al heel veel tips met je.

Wat je verder nog meer kunt doen…

Leef volgens jouw circadiaans ritme
Het gaat er bij Ayurveda om dat je slaapt volgens je natuurlijke ritme, je biologische klok, oftewel het circadiaanse ritme. Dit 24-uurs ritme hangt samen met wanneer het licht en donker wordt. Als je volgens jouw natuurlijke ritme slaapt zullen alle cellen en systemen van je lichaam optimaal werken. Dit zorgt voor veel energie en een goede gezondheid. Zodra jouw ogen daglicht zien stelt jouw lichaam dit tijdstip in als het nieuwe 0-punt. Dus jouw ritme begint zich te vormen vanaf het moment dat jij wakker wordt.

Ga er vroeg uit
De drie dosha’s zijn allemaal gekoppeld aan verschillende tijden op de dag. Je hebt dus Vata-, Pitta- en Kapha-tijd. Probeer voor 06.00 uur op te staan, want dan profiteer je van de lichte kwaliteiten van de Vata-tijd (02.00 uur – 06.00 uur) die helder, licht, snel en beweeglijk zijn. Vanaf 06.00 uur overheerst Kapha-energie: en dat betekent ook de kwaliteiten van Kapha: zwaar en duf.

Slaapyoga
Doe aan Yoga Nidra, ook hiervan staan op Insight Timer hele fijne lessen. Of doe de fijne ontspanningsmeditatie van Marleen. 

Sexy Time
En last but not least, have some sex (met jezelf ;-)).

Bon Nuit! 

Hoofdpijn - Mudra

Hoofdpijn is iets wat vaak voorkomt tijdens een detox. Vooral als je moet stoppen met het drinken van koffie en suiker. Je krijgt echt ontwenningsverschijnselen. Doordat je veel cafeïne binnenkrijgt, stijgt de bloeddruk en vernauwen de bloedvaten. Als je vervolgens stopt met koffiedrinken gaan die vernauwingen opnieuw verwijden, waardoor er ook hoofdpijn kan ontstaan.

Marleen heeft een mudra voor je die kan helpen als je hoofdpijn ervaart.

Community Talk

In onze Herfst Detox Community bespreken we vandaag de vraag: Heb jij gewoontes waar je mee hoopt te stoppen?
 
Tip: Voel je weerstand tegen het vroege naar bed gaan? Of tegen het vroege opstaan? Of tegen allebei? 😉 Geef het een kans en doe het gewoon! Hou dit een week vol en voel wat het met je doet. Als dit eenmaal in je systeem zit wil je niet meer anders en krijg je er ook nog eens super veel energie voor terug