Les 2.3 | Afbouwdag 3

Les 2.3

Afbouwdag 3

De laatste dag van het afbouwen! Hoe gaat het met je? Ben je al helemaal klaar voor de detox? Mungbonen in huis? Staan ze al in de week? Dat laatste is heel belangrijk omdat ze anders niet goed worden verteerd. 

Slaap

Essentieel voor een goede detox is slaap, dit kunnen we niet vaak genoeg herhalen. Om goed te slapen zijn avondroutines zo belangrijk. In les 1.13  kun je nog eens uitgebreid de avondroutines doornemen. Als tip voor vandaag raden we je de ontspanning meditatie van Marleen aan. Je kan dit zo vaak als je wilt luisteren en hopelijk kom je er goed mee tot rust of val je er heerlijk van door in slaap. 

Community Talk

In de community talk bespreken we vandaag ook onze slaap, want hoe slaap jij? We zijn heel benieuwd! 
Morgen begint de detox echt, dus kijk nog eens naar je intentie. Een intentie is misschien maar 1 kleine regel, maar toch kan die zoveel doen. Wat is het nut van een intentie?
  • Dromen worden doelen, waar je met kleine intenties naartoe werkt
  • Je zult tijd besparen doordat je precies weet waarom je wat doet
  • Je leert beter nee zeggen, want je weet immers waar je mee bezig bent 
  • Je doet wat je wilt i.p.v. wat er van je verwacht wordt
  • Betere resultaten halen doordat je met aandacht leeft

Ontspanningsmeditatie

Je kunt een ontspanningsmeditatie inplannen wanneer jij maar wilt. In de ochtend, middag, avond of als je ‘s nachts wakker ligt. Kies wat jij fijn vindt. Bij zowel mediteren als mindfulness draait het om bewust leven. Dat betekent dat je niet continue je gedachten laat afdwalen naar het verleden of de toekomst, maar dat je bezig bent met het hier en nu. Tijdens het beluisteren van deze ontspanningsmeditatie is dat ook precies wat er gebeurt; je bent alleen nog maar bezig met wat er in het ‘nu’ gebeurt.
 
Het kan zijn dat je het soms lastig vindt om in slaap te vallen. Misschien lig je te malen of ben je in je hoofd bezig met je to-do lijstje voor morgen. Dit is een Pitta onbalans. Heel vervelend, maar een ontspanningsmeditatie kan je helpen. Op deze manier word je begeleid met ontspannen, word je vaak helemaal relaxt, zet je je gedachten even uit en val je makkelijker in slaap. 

Beluister de ontspanningsmeditatie van Marleen hier

Community Talk - Hoe slaap jij?

 
Tip:
  • Omdat mungbonen buiten in de zon worden gedroogd, kan er veel stof op zitten. Dit wil je niet binnen krijgen en daarom is het belangrijk ze goed te wassen. Het wassen van mungbonen luistert dan ook erg nauw. 
  • Zet de mungbonen de avond van te voren onderwater in een bak. Omdat ze heel veel water opnemen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat ze een aantal cm onder water staan. 
  • Het liefst laat je de mungbonen minstens 12 uur weken (mag dus ook langer). Daarna ga je ze wassen. Giet de geweekte mungbonen af door een zeef of vergiet en zet deze vervolgens in een schone bak water. 
  • Nu kun je met je hand als het ware de mungbonen wassen.. Zo verspil je niet al te veel water en krijgen de bonen een liefdevolle behandeling 😉 
  • Vervolgens zijn ze klaar om te gebruiken. Hoe weet je nou of je ze goed gewassen hebt? Als er geen schuim op je kitchari komt tijdens het koken. 
 
Tip 2:
  • Was ook je rijst goed! Ook hier kan vaak nog stof op zitten van het drogen. Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel.