Les 8.5 – Ayurvedische reiniging

Les 8.5

Ayurvedische reiniging

Deze Ayurvedische reiniging kenmerkt zich door het eten van warme soepen met mungbonen, groenten, rijst en veel specerijen die helpen om alles te verteren. 

 

Het doel van de detox is om jouw spijsvertering rust te geven zodat het alle afvalstoffen, oftewel Ama, kan verwerken en opruimen. Daarnaast is het belangrijk jouw spijsverteringsvuur flink op te stoken zodat het extra goed zijn werk kan doen.

 

Waar de Ayurvedische reiniging in verschilt van andere detox-methoden, is dat je niet op sapjes hoeft te leven en honger hoeft te lijden (YAY!). Voor ons het allergrootste pluspunt (natuurlijk samen met alles wat het je oplevert!)

 

Je reinigt voor een bepaalde periode waarbij je volwaardige maaltijden eet. Naast het voeden van je lichaam met gezonde gerechten en kruidenthee zal je ook op emotioneel vlak een detox krijgen. Dit is namelijk met elkaar verbonden. 

 

Emoties worden namelijk in ons lichaam opgeslagen en door de detox komen deze vrij. We gaan ons tijdens een detox dus niet alleen maar focussen op wat we eten en drinken, maar ook op wat we doen en wanneer we iets doen.

 

Je kunt een Ayurvedische detox zien als een schoonmaak van je lichaam waarbij je een kleine time-out in last als het gaat om moeilijk verteerbare voeding, om zo ruimte te geven aan het verteren van de gifstoffen in je lichaam. 

24 Kitchari

Kitchari is de ideale maaltijd tijdens het detoxen, doordat mungbonen een reinigende werking hebben en ze de afvalstoffen via de spijsvertering afvoeren. 

Ook het gebruik van een detox thee of kkv-thee (komijn-koriander-venkel thee) tijdens de detox kan ondersteunend werken